SANITAT
Balears 09/12/2017

Menorca dona la benvinguda a la radioteràpia

L’entrada en funcionament del servei sanitari posa punt final a una reivindicació històrica de la societat menorquina

Iván Martín
4 min
La presidenta, Francina Armengol; la consellera de Salut, Patrícia Gómez; el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez; el president de Red Asistencial Juaneda i el doctor Juan Alguersuari Bes van visitar ahir les noves instal·lacions.

MaóEl servei de radioteràpia a Menorca ja és una realitat. La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, inaugurà ahir les noves instal·lacions que s’han construït en un edifici annex a l’hospital Mateu Orfila de Maó. L’entrada en funcionament del servei tindrà lloc demà. L’arribada de la radioteràpia a l’illa és fruit del compromís de l’anterior Executiu autonòmic del Partit Popular. José Ramón Bauzá impulsà aquesta reivindicació històrica, que en un principi havia d’entrar en funcionament al desembre de l’any 2015.

Aquest nou servei de radioteràpia, que està dotat amb tecnologia de darrera generació i amb un equip especialitzat format per sis professionals, “és fonamental per evitar els desplaçaments, ja que aquesta tècnica és la que més desplaçaments provoca”, va explicar la presidenta durant la inauguració. Amb la posada en marxa d’aquest servei, el Govern calcula que s’evitaran devers 1.200 viatges d’aquest centenar de pacients que fins ara havien de viatjar per rebre les cures, d’un o dos mesos de durada i en sessions de deu minuts diaris. Això significa que s’evitaran el 20% del total dels desplaçaments de pacients de Menorca a Mallorca i a la Pensínsula.

El servei permetrà que al voltant d’un centenar de pacients no s’hagin de desplaçar a Palma per ser tractats, excepte els malalts de càncer que hi havien començat el tractament, els casos oncològics de més complexitat o que requereixen un servei específic i aquells diagnosticats pediàtrics, que continuaran assistint a les sessions a Son Espases.

“Acostar els serveis”

Armengol també va destacar el fet que el Govern tingui un plantejament estratègic “d’acostar al màxim els serveis sanitaris als malalts de Menorca, Eivissa i Formentera”, per una banda, i de millorar les condicions d’allotjament quan els malalts s’han de desplaçar a Palma, per l’altra.

Francina també remarcà la necessitat de les noves instal·lacions: “Són absolutament necessàries per la vida dels ciutadans de Menorca” i “posen punt i final a la doble discriminació a aquells que pateixen la malaltia, que es veuen obligats a partir de casa” per curar-se.

Armengol va anar a la inauguració acompanyada de la consellera de Salut, Patricia Gómez; el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez; el president de Red Asistencial Juaneda, Juan Alguersuari Bes, i el gerent de Juaneda Menorca, José Luis Bosch.

La consellera de Salut també va pronunciar unes paraules per celebrar la posada en marxa del servei: “A la fi els pacients pal·liatius es podran tractar aquí i ho podran fer de manera integral”.

El conseller balear de Salut en el Govern Bauzá, Martí Sansaloni, ja destacà en el seu moment la importància d’aquest servei, que va ser possible gràcies a l’acció conjunta entre el Govern i el Consell Insular de Menorca, també governat pel PP en la figura de Santiago Tadeo. El compromís amb Eivissa era ferm, però l’ampliació del servei a Menorca va suposar un avenç transcendental per als afectats d’aquesta malaltia. Tanmateix, per poder prestar el servei sanitari, era necessari la construcció d’un denominat búnquer, que reunís totes les condicions i garanties per acollir una maquinària complexa. La licitació del contracte s’atorgà per un valor superior al milió i mig d’euros. L’edifici annex està connectat directament amb el Mateu Orfila, de manera que els pacients hi poden accedir tant des de l’interior com l’exterior. El servei de radioteràpia estarà coordinat pel departament oncològic de Son Espases, i la UTE configurada per Serveis de Radioteràpia i Oncologia del Grup Policlínica Miramar i Serveis Integrals de Sanitat Juaneda és l’encarregada de dur a terme el procés sanitari a Eivissa i Menorca per una quantitat de 13,6 milions d’euros i per un període de set anys, prorrogable a deu. El pressupost de sortida era de 17,4 milions d’euros, així que s’aconseguí una rebaixa del 3,4%.

Darrera certificació

Els equips tecnològics per dotar l’edifici van arribar a mitjan del mes d’agost. La fase d’implantació ha finalitzat amb èxit i els tècnics del Consell de Seguretat Nacional donaren dimarts passat la darrera certificació.

Les entitats que agrupen malalts afectats per càncer valoren molt positivament l’entrada en funcionament del servei. La doble insularitat genera maldecaps a tots aquells diagnosticats, però també a les seves famílies. Desplaçar-se a Mallorca per proves o tractaments significa un trasbals important en tots els sentits. Per aquest motiu, l’arribada del servei de radioteràpia a Menorca omple d’optimisme i millora la qualitat de vida dels afectats. La presidenta de l’associació ALBA, dones afectades per càncer de mama, Cristina Fernández, sempre ha manifestat aquest aspecte i ara un dels reptes com a associació és unificar els protocols a totes les comunitats autònomes. A més a més, l’entrada en marxa del servei coincideix amb l’increment d’un oncòleg a l’hospital Mateu Orfila, que forma un equip de quatre professionals. La mitjana de casos diagnosticats a Menorca per càncer de mama és de 55 cada any. El 20% d’aquestes hi recauen i un 6% pateixen metàstasis.

Pares i mares de fills afectats

Per part seva, qui també reconeix l’avenç és l’Associació de pares i mares amb fills afectats per càncer. La delegada a l’illa d’Aspanob, Joana Torres, admet que “tots els nous sistemes evolutius que permetin a afectats de càncer sobreposar-se a la malaltia són positius, malgrat que els infants no es podran beneficiar de la radioteràpia perquè haurem de continuar viatjant a Son Espases”. Torres recorda que “terapèuticament no podrem aprofitar-nos del servei, no l’emprarem perquè l’hospital Mateu Orfila no té una unitat pediàtrica mínima, ni tampoc Son Espases disposa d’una unitat oncològica per a infants les 24 hores. Fa 30 anys que reclamam una solució i en aquests moments l’hospital mallorquí és un dels pocs d’Europa que no en té”. Per acabar, la responsable d’Aspanob a Menorca explica que “cal ser prudents amb el servei de radioteràpia i veure’n els primers resultats. Ja tindrem temps per fer-ne anàlisis, però aquesta mateixa prestació a Eivissa està generant dubtes. Molts pacients són derivats a Palma o la Península”.

stats