Publicitat
Publicitat

Medi Ambient detecta 'Xylella fastidiosa' en nou parcel·les de vinya de Mallorca

El bacteri s'ha detectat en sis municipis i en quatre espècies diferents

El conseller de Medi Ambient,  Vicenç Vidal, ha informat, aquest dimarts, de la identificació de 14 positius de  Xylella fastidiosa en nou parcel·les dedicades al cultiu de vinya, a Mallorca. Els municipis afectats són  Sant Llorenç, Santa Maria, Felanitx, Santa Margalida, Sencelles i Manacor.

Les espècies afectades són 4:  monastrell, parellada, macabeu i manto negro. A diferència del positiu detectat en vinya, el mes de juny, localitzat en una plantació d'autoconsum, en aquest cas, ja es tracta de finques preparades per a la producció industrial. Vidal s'ha reunit aquest dematí amb el sector vitivinícola per exposar les cinc línies d'actuació contra el bacteri: participació, execució del pla de contenció, investigació, experimentació i línies de suport al sector. Aquesta mesa sectorial és la primera de les 4 que es constituiran a petició del sector: les altres tres son la de l'olivera, l'ametler i els vivers. Aquestes meses es reuniran cada dos mesos, aproximadament, segons ha explicat.

Actualització de dades

A dia 30 d’agost, la conselleria ja ha detectat 431 positius, dels quals més de la meitat (280) es troben a Mallorca.

El cap de servei de Sanitat Vegetal, Andreu Juan, ha destacat que només el 16% dels 2680 anàlisis realitzats a l'illa han donat positiu. L'espècie més afectada és l'ullastre (amb169 casos). A continuació, el segueixen l'ametler (amb 134 casos); l'olivera (amb 50) i, finalment, la vinya, amb 14.

A Menorca, per la seva banda, ja hi ha 53 positius, la gran majoria ullastres.

Finalment, Eivissa concentra 88 positius dels quals 43 són ullastres; 30, oliveres i 2, ametlers. Juan ha assenyalat, com a novetat, que s'ha detectat que la subespècie pauca que hi ha l'illa no té el mateix perfil genètic que a Itàlia. "És molt menys agressiva i respon a un perfil genètic nou", ha assegurat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF