Publicitat
Publicitat

EDITORIAL

L'intrusisme i la pirateria empresarial, un greu problema a Balears

La CAEB ha demanat avui des d'Eivissa que els inspectors de treball s'adrecin també a tota l'activitat econòmica en negre

Més que per les paraules, les polítiques s'han d'analitzar pels fets i els resultats. En aquest sentit, s'ha d'admetre que el conseller Iago Negueruela ha estat capaç de passar a l'acció i concretar un dels primers anuncis del Govern: un pla contra l'explotació i els abusos laborals.

Els inspectors ja són al carrer i ja comencen a analitzar el que fan les empreses, i això només és possible perquè Negueruela hi ha dedicat recursos i ha sabut arribar a un bon acord amb l'Estat, que també s'ha implicat considerablement en aquest pla de xoc.

Ara falta que es tregui el màxim profit d'aquesta intensificació de l'activitat inspectora i, en aquest sentit, no poden ser més afortunades les recomanacions dels agents socials en general i de la patronal CAEB en particular. El seu vicepresident i màxim responsable de l'organització empresarial a Eivissa, Joan Bufí, ha recordat que l'Administració té tendència a envestir allò conegut, les empreses que té registrades, les que solen tenir els papers en regla i el personal en condicions.

La patronal no s'oposa que si alguna d'aquestes empreses també incorre en qualsevol il·legalitat sigui denunciada, però posa el focus en tota aquella activitat econòmica que no passa per caixa. I no és casualitat que la proposta vingui des d'Eivissa, on arriba a ser vergonyosa la impunitat dels taxistes pirata, que sense tenir llicència ni pagar els impostos pertinents agafen clients i fan negoci, amb la qual cosa provoquen pèrdues milionàries als qui van pel camí de la llei.

L'allotjament i el transport són dues activitats que concentren durant l'estiu bona part de la capacitat illenca de generar riquesa i no es pot tolerar que els qui actuen fora de la llei, en doblers negres i sense tenir cap treballador d'alta hi facin l'agost. 

La clau del problema és l'accessibilitat als negocis en B. Una furgoneta sense retolar o una empresa que lloga habitatges i ofereix serveis turístics sense poder fer-ho són ben poc visibles més enllà d'una plana a internet. Per això, els governs central i autonòmic també han de revisar els seus procediments i, a l'encert d'incrementar la inspecció laboral, s'hi ha d'afegir la capacitat d'adaptació a la nova realitat econòmica, un fet que a l'Administració li costa enormement.

El contacte per l'allotjament o el transport es fa sovint per internet i la transacció també, o fins i tot en mà. I no en queda pràcticament cap registre. Per tant, no és una tasca fàcil, però és més que comprensible la preocupació dels empresaris que compleixen totes les lleis i que reben constantment la visita dels inspectors de torn, ja siguin de sanitat o de treball. Es demanen, amb raó, com pot ser que aquells que exploten l'estiu illenc sense les pertinents llicències no hagin rebut mai cap visita ni cap multa.

L'intrusisme i la pirateria empresarial i econòmica que pateixen les Balears és ja massa gran, i probablement l'Executiu hauria d'anar pensant en la manera com completar el seu abordatge, a més de l'àmbit laboral, perquè la sensació de molts empresaris és la de pagar impostos per als qui passen per caixa i per als qui no.