Jaume Matas ingressa a la presó de Segòvia

Ha eludit ingressar a Palma o a Madrid per complir la condemna a 9 mesos de reclusió

L'expresident del Govern balear i exministre de Medi Ambient , Jaume Matas , ha ingressat avui a la presó provincial de Segòvia , han informat fonts pròximes al centre penitenciari .

Matas ha ingressat a la presó segoviana al voltant de les 17.30 hores després d'haver estat condemnat a nou mesos de presó per tràfic d'influències en el conegut com a cas Palma Arena .

L'expresident del Govern balear ha acudit en cotxe a la presó , pel que sembla acompanyat per una dona i un home en el vehicle , vestit amb roba esportiva i dues bosses a les mans.

Segons han informat testimonis de l'arribada de Matas a la presó , l'expresident de l'executiu autonòmic s'ha trobat davant la presó un petit grup de fotògrafs i càmeres .

Quan ha arribat allà , Matas s'ha dirigit a l'accés principal acompanyat per l'home que viatjava amb ell al vehicle , fins al lloc on l'esperaven els funcionaris de presons per al seu ingrés .

Està previst que el reclús passi el reconeixement mèdic perceptiu en ingressar a la presó i s'espera que sigui internat en el mòdul d'ingressos per després comptar amb una destinació definitiva en l'àrea que decideixin els experts de la presó segoviana .

La presó de Segòvia , destinada només a reclusos homes, se situa a uns set quilòmetres del centre de Segòvia capital , al barri de Perogordo , i alberga a uns 350 interns .

Al juliol de 2013 , el Tribunal Suprem va rebaixar a 9 mesos i 1 dia de presó la condemna contra Matas en el primer cas jutjat de l'anomenat cas Palma Arena , per beneficiar fraudulentament amb diners públics al periodista que li escrivia els discursos , Antonio Alemany .

Amb anterioritat , l'Audiència de Palma l'havia condemnat a 5 anys , 3 mesos i 1 dia en qualitat d'inductor pels delictes de frau a l'Administració, falsedat en document oficial i mercantil , prevaricació i malversació , i 9 mesos i 1 dia de presó pel de tràfic d'influències .

L'Audiència Provincial va jutjar a Matas i Alemany , juntament amb l'exdirector de Comunicació del Govern Joan Martorell i l'empresari Miguel Romero , per falsejar un concurs per pagar al periodista per escriure discursos al president autonòmic i compensar més a través d'una subvenció a una agència de notícies que va fundar per beneficiar de fons públics .

Després de la rebaixa de les seves condemnes , l'Audiència de Palma va ordenar l'ingrés a la presó de Matas i Alemany i els dos van sol·licitar al Govern el seu indult , el que va paralitzar l'empresonament fins que el passat dia 11 l'Executiu va rebutjar concedir-los la mesura de gràcia .

Llavors, el Govern va remetre la seva decisió al Tribunal Suprem , últim òrgan judicial en fallar sobre els sol·licitants, que al seu torn el va enviar a l'Audiència de Palma perquè posés en marxa l'execució de la sentència .

L'Audiència de Palma va rebutjar el passat dimecres una nova petició de Matas perquè se suspengués l'ordre d'empresonament dictada el divendres anterior .

Al seu torn l'Audiència de Madrid va donar trasllat a Matas perquè passés a recollir l'exhort remès per l'òrgan judicial homòleg de Palma , en què requeria l'ingrés a presó en un termini màxim de cinc dies .

L'expresident , al qual el Govern va denegar l'indult total , també va demanar l'indult parcial perquè la pena de presó es commutés per una multa o treballs a la comunitat , de manera que sol · licitava la suspensió de l'entrada a la presó fins que l'Executiu es pronunciés .

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF