DISSENY
Balears 10/09/2016

Irene Peukes crea moda amb consciència social des del cor del Pla

La dissenyadora recorre a materials de països pobres per a les seves creacions

Miquel Barceló
4 min
Irene Peukes crea moda amb consciència social des del cor del Pla

SineuEl Pla, la comarca més pobre de la Mallorca opulenta, té segell propi de moda amb denominació d’origen: Pla és la marca de calçat i, Guate Va Vest, la de vestits i altres complements amb conceptes més contemporanis. La seva creadora, Irene Peukes, ja treballa en la novena col·lecció d’un estil propi en la qual la matèria primera prové de països d’economies deprimides, com Guatemala i Bangladesh. A hores d’ara, la dissenyadora, que té el centre de treball i botiga pròpia a Sineu, es troba a l’Amèrica Central, a l’altiplà de Quetzaltenago, per treballar amb les teixidores que col·laboren en la producció de les seves peces. Allà s’hi estarà tres mesos per orientar-les sobre els nous estampats.

A l’Orient, a Bangladesh (Dacca i Chandpu), també hi ha grups de dones i homes, i petits tallers que li proporcionen material de jute, una fibra natural que ha de competir amb les artificials, però que combina bé per a la confecció de sabates i sandàlies i altres peces de calçat ecològic.

De Guatemala li arriben les teles de cotó tenyides de manera natural, amb una barreja de colors sense additius químics. I allà viatja per explicar els seus nous dissenys. S’hi endú els nous patrons. Més envant li arribaran a Sineu les teles amb els dibuixos i les tonalitats acordades, que acabaran en vestits artesanals de talles variades.

“Les sabates marca Pla són plenament identificatives amb el lloc on m’agrada viure, la terra que trepitj. La marca Guate Va Vest és per l’origen guatemaltec de la major part de les meves peces de vestir”, explica Irene, que ja fa vuit anys que treballa de manera independent, sense deixar-se endur per corrents. “Em moc per intuïció”, diu, per tallar en sec les influències externes.

El tren d’aquesta dissenyadora sineuera, de pare alemany i mare espanyola, es mou sobre dos rails: l’ecologia i el treball comunitari. Tintes naturals i feina en comuna de teixidors i teixidores, són els fonaments del seu projecte.

“Per crear, necessit tocar amb les mans. Llavors em flueixen les idees. M’agrada transformar i el tacte amb la materia primera m’obre la ment”, explica. I per això calen llargs viatges als punts que l’abasteixen amb els materials per als seus dissenys, on hi ha les fonts de les quals, diu, beu bona part de la seva creativitat.

El treball fet a mà genera una energia especial per a Irene Peukes. “Hi ha moments en què cal prescindir de la tecnologia i donar protagonisme a les manualitats. Evidentment, les màquines han de fer determinats treballs, però no ho hem de confiar tot a les màquines i als ordinadors”.

Recursos humans

Prop de 40 persones, entre teixidores i cosidores als pobles de Sibilia i San Miguel, i 50 més a Dacca i Chandpu, a Bangladesh, “que en alguns moments arriben fins al centenar”, formen la família de treballadors i col·laboradors d’Irene Peukes. “M’agrada el contacte directe amb la gent amb la qual treball, i valorar, també, tot el seu esforç”, afirma.

El jute és un material resistent, bàsic per a la supervivència de moltes famílies pageses de Bangladesh. Les trenes fetes per mans artesanes en aquell país es combinen llavors a Mallorca amb soles de fusta fetes a Manacor, i de crepè de cautxú, per donar estil propi a tot un ventall de calçat que surt acabat, en gran part, d’un taller d’Inca. Per tant, estam davant un procés productiu de moda que neix a la sala de disseny de Sineu i s’escampa cap a l’Occident i l’Orient, a la recerca de matèries primeres naturals, que finalment es fixen a Mallorca en peces d’una moda genuïna.

Per treballar amb els artesans de Guatemala i Bangladesh, Irene es guia pel codi de pràctiques del comerç just, a través de Càrites. “La col·laboració transparent en la confecció dels productes” és un dels lemes de treball d’Irene Peukes, que en els darrers temps ha treballat amb la publicista Araceli Iranzo en el disseny de calçat.

Els colors alegres que acompanyen les diferents col·leccions Pla i Guate Va Vest són un mirall del caràcter d’aquesta dissenyadora, que va expandint la seva xarxa comercial més enllà de Sineu. En els darrers anys ha aconseguit que els seus productes tinguin sortida a nombroses botigues de moda de Barcelona, Formentera, Bilbao... i ara també ven “prou bé” als Estats Units, Londres, el Japó i Austràlia, especialment roba. “No aspir a ser Zara artesanal, em dirigesc a un públic concret que respon bé i valora l’estil propi que hem creat”. Irene no sembla obsessionada pel futur immediat, i parla en plural del seu projecte, perquè en fa partíceps tots els treballadors que se senten lligats a les seves creacions.

El reflex de la vida senzilla, còmoda i lligada a la terra

“Assolim una moda artesanal de suport al món més rural i això em fa feliç”, explica Irene, per a qui la marca Pla reflecteix “una manera de viure senzilla, còmoda i lligada a la terra”. Davant el repte de la seva novena col·lecció, assegura que està disposada a mantenir-hi l’estil propi. Però reconeix que rep consells que la conviden a diversificar-se. “Hi ha gent que em diu que, a part de simplificar la costura artesanal, pensi a obrir una línia a la moda de luxe. El problema és que sóc fan de la classe mitjana, que estalvia per comprar peces que durin”.

stats