POLÍTICA

Huertas es desmarca de nou i torna a votar amb el PP

La presidenta del Parlament assegura que només ha donat suport a un informe sobre la privacitat a la comissió de les autopistes d'Eivissa

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, ha protagonitzat una nova topada amb les forces que signaren els Acords pel Canvi després d'haver votat, aquest dimecres, a favor d'una petició del PP que, segons ha denunciat MÉS, podria convertir en privades les noves sessions previstes per a la comissió d'investigació sobre les autopistes d'Eivissa. Huertas ha negat les acusacions i ha assegurat que s'ha limitat a donar suport a una iniciativa que pretén garantir la preservació del dret a la privacitat dels compareixents. La maniobra, en cap cas, afectaria les sessions previstes inicialment, han coincidit totes les parts.

El PP ha presentat a la Mesa del Parlament un escrit pel qual sol·licita que la Mesa demani un informe als serveis jurídics de la Cambra amb relació a l'ampliació del Pla de treball de la comissió. L'acord dels tres partits que integren el Pacte suposa incorporar nova documentació i sol·licitar més compareixences. El PP ha demanat que l'informe estableixi si l'ampliació del pla de treball "s'emmarca dins l'objecte d'investigació d'aquesta comissió (...) i, per tant, si es pot produir una extralimitació de les funcions que té atribuïdes aquesta comissió".

La polèmica s'ha produït quan Huertas ha propiciat, amb el seu suport, que s'aprovàs el segon punt de la petició: "Determinar si, en cas que es remeti tota la documentació sol·licitada mitjançant l'escrit abans esmentat, poden continuar essent públiques les sessions i els treballs de la comissió d'investigació, ja que poden afectar els drets fonamentals abans esmentats".

L'aprovació d'aquest subpunt ha generat molt malestar entre les files de MÉS, tal com s'ha encarregat de mostrar el coportaveu parlamentari David Abril: "És un error de magnitud important. No s'hauria de tornar a repetir", ha dit, visiblement enfadat.

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha afegit que no comparteix el sentit del vot de Huertas perquè, en qüestions de transparència, "tenim una línia clara que no és la del PP".

Huertas, assabentada de les crítiques que estava rebent, ha improvisat una compareixença davant els mitjans en què ha assegurat que s'ha limitat a donar suport a una iniciativa que "només intenta saber com ha de tractar una documentació la comissió de les autopistes, perquè tracta dades personals". "No he votat a favor que la comissió sigui privada", ha afegit, visiblement indignada i al·legant que el tercer subpunt ha estat votat amb el seu suport i també amb el de la secretària segona de la Mesa, Joana Aina Campomar, de MÉS. "Transparència és informar amb rigor. Ja n'hi ha prou d'aquest doble joc", ha sentenciat.

Aquest tercer subpunt, aprovat amb el vot de la representant de MÉS, estableix que "en cas que es determini que poden continuar sent públiques (les sessions de la comissió) es determini (...) quins mecanismes té previstos la Cambra a fi de salvaguardar els drets fonamentals que estableix la Constitució i, en concret, el dret a la intimitat, a l'honor i la resta de drets constitucionals de les persones afectades".

Huertas ha insistit que és una ferma defensora de la transparència i, en aquest sentit, ha reiterat diverses vegades que "jo no hauria votat mai en contra de la comissió d'investigació de Sa Nostra". "Fins i tot sóc partidària de fer pública la comissió de l'Estatut del Diputat", ha exclamat, finalment, amb referència a la comissió, de caràcter secret, en què va comparèixer la setmana passada la presidenta, Francina Armengol, per parlar sobre l'adquisició frustrada d'un immoble de luxe al centre de Palma.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF