Huertas i Seijas abandonen els seus escons després d'un tens enfrontament amb Thomàs

Les diputades no adscrites reclamen el mateix trace que Sívlia Tur, a qui es permet asseure's amb els diputats que donen suport al Pacte

El xou del Parlament suma un nou capítol. El primer ple ordinari de l'any ha patit un endarreriment perquè les diputades no adscrites Xelo Huertas i Montse Seijas han desobeït l'acord de la Junta de Portaveus de divendres passat, pel qual se'ls assignava dos escons al costat de Ciutadans, i s'han assegut on havien demanat, en uns escons buits que hi ha darrere de la part de l'hemicicle que ocupen els partits d'esquerra - aquí podeu escoltar el moment de l'enfrontament, narrat en el programa 'Al dia' d'IB3 Ràdio, presentat per Rafel Gallego-.

El torcebraç amb el president en funcions, Vicenç Thomàs, ha durat uns 10 minuts tensos en els quals ha negat la paraula al portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay,  i a Seijas. Finalment, ha donat el torn de paraula a Huertas, a qui ha tallat a mitjan intervenció quan acusava Thomàs de no haver convocat, per la via d'urgència, la mesa tal com havia reclamat el grup mixt per acabar de reubicar els cinc diputats del grup mixt dins l'hemicicle.

Les discrepàncies s'originen en el fet que Huertas i Seijas volen asseure's amb els partits del Pacte i aquests van votar enviar-les amb el PP i Ciutadans. Segons l'article 59.1 del Reglament, tots els diputats del grup mixt s'han de seure junts, però, a principi de legislatura, es va acordar una excepció a través de la qual la diputada per Formentera, Sílvia Tur, podria asseure's amb els partits del Pacte, del qual forma part. Huertas i Seijas reclamen que se'ls permeti el mateix o que tots cinc s'asseguin junts.

Després d'uns minuts tensos i surrealistes, davant les repetides cridades a l'ordre de Thomàs, les diputades expulsades de Podem han decidit abandonar la Cambra. Huertas, indignada, ha assegurat als mitjans que no pensa tornar al ple fins que no s'apliqui l'article 59.1. "Som d'esquerres i els nostres votants són d'esquerres", hi ha insistit.

Finalment, les dues diputades s'han assegut als seients destinats al públic des d'on estan seguint el ple.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF