Publicitat
Publicitat

CONFLICTE DE COMPETÈNCIES

El Govern s’ofèn amb Madrid pel tribut a cotxes usats

L’acusa de deslleial per qüestionar el seu impost quan ja s’està aplicant i no fer-ho en tres informes anteriors

En plena precampanya electoral, el Govern es fa l’ofès amb l’executiu central i ressuscita quelcom semblant al ‘Madrid me mata’ d’un temps. El qüestionament que ha fet el Ministeri d’Hisenda de l’impost que grava la compravenda de vehicles usats serveix al Govern balear per llançar una resposta contundent contra Madrid, una resposta que no s’havia produït en el passat, malgrat que en mitja dotzena d’ocasions s’han repetit situacions similars que l’Executiu de José Ramón Bauzá ha minimitzat. Ahir, però, convenia canviar el discurs i la portaveu del Govern no es va estar d’acusar el Ministeri de “deslleialtat institucional” per fer públiques les discrepàncies que té al voltant de la modificació d’aquest tribut.

En tres ocasions considerà deslleial el comportament de l’executiu central, la portaveu Núria Riera, en la compareixença posterior al Consell de Govern. Tot arran del qüestionament que ha fet el Ministeri d’Hisenda d’aquesta modificació tributària, un qüestionament que s’ha donat a conèixer ara, quan fa quatre mesos que s’aplica l’impost, perquè Madrid ha obert un procediment per resoldre les discrepàncies d’acord amb el Govern abans de deixar el cas en mans del Tribunal Constitucional.

La raó de la indignació que ha provocat aquesta decisió en el Govern és, segons va explicar ahir Riera, que la discrepància es manifesti ara, quan l’impost s’està aplicant, i no se’n digués res en cap dels tres informes tècnics que va fer prèviament un òrgan vinculat al Ministeri d’Hisenda.

“No es pot ser incoherent” i aprovar aquests informes favorables per després discrepar de l’impost, recalcà la portaveu. “Em sorprèn realment”, repetí, referint-se a l’actuació del Ministeri d’Hisenda. Riera advertí que si el Ministeri hagués indicat en el seu moment que tenia les discrepàncies que ara ha donat a conèixer no s’hauria arribat a la situació actual, quan l’executiu central ha iniciat els procediments previs per resoldre la controvèrsia abans de dur el cas al Tribunal Constitucional. El govern central ha fet públic que el polèmic impost que grava els cotxes de segona mà envaeix competències estatals i ha forçat la convocatòria d’una comissió bilateral per intentar resoldre el conflicte. Si no hi hagués acord, la qüestió la resoldria el Constitucional.

Més retrets al Ministeri

Amb tot, la portaveu va deixar clar que el Govern “farà tot allò que hagi de fer per esvair qualsevol dubte d’inconstitucionalitat en aquest impost” i “no deixarem d’adoptar les mesures que calgui perquè la gestió d’aquest impost sigui eficaç i sense cap dubte de la seva constitucionalitat. De fet, ho farem amb més agilitat que l’Estat en el cèntim sanitari”, sentència irònicament Riera.

Malgrat que el Govern està “bastant sorprès” per les “discrepàncies” mostrades, la portaveu recordà que en altres ocasions les divergències que s’han produït per altres lleis s’han resolt en la comissió bilateral sense haver d’arribar al Constitucional. Riera es mostrà convençuda que en aquest cas passarà el mateix i advertí que el Govern no es planteja la retirada de la modificació impositiva perquè està convençut de la constitucionalitat d’aquest tribut. El cert és que la comissió bilateral per resoldre discrepàncies entre lleis balears i estatals no és la primera vegada que es convoca des que el PP governa a Balears i a l’Estat; la mateixa situació s’ha produït abans almenys amb la Llei general turística, la Llei de mesures territorials coneguda com a llei Company, la Llei de pesca o el decret llei de mobilitat dels funcionaris.

En cap d’aquests casos, però, el Govern havia contestat com ho va fer ahir, acusant l’executiu estatal de “deslleialtat institucional”. Al contrari, sempre havia minimitzat la discrepància delimitant-la a qüestions tècniques o formals. Ahir, a un mes d’unes eleccions i quan l’oposició critica reiteradament la submissió del Govern a Madrid, la resposta ha estat contundent, en línia amb la posició mantinguda darrerament per l’Executiu en qüestions com el finançament autonòmic o les prospeccions petrolíferes.

Tot i que el Govern, segons va dir Riera, no coneix al detall què és el que qüestiona Madrid del seu impost, segons la Conselleria d’Hisenda, el que s’estaria qüestionant és que amb la modificació de l’impost efectuada s’ha passat a gravar la compravenda de vehicles amb un tipus fix, en lloc de fer-ho a partir d’un percentatge del preu del vehicle, com es feia fins enguany. Aquest fet provoca que, en alguns casos, la quantia del tribut sigui més alta que el preu de venda actual del vehicle de segona mà, com ja advertí aquest diari quan es posà en marxa. Tot plegat entraria en contradicció amb la normativa tributària estatal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF