Publicitat
Publicitat

El Govern es dóna sis anys per reduir més d'un 10% les emissions de CO2 de les Balears

El conseller Company presenta el Pla d'acció de mitigació contra el canvi climàtic, amb un pressupost de 1.041 milions d'euros

El conseller de Medi Ambient i Territori, Biel Company, ha presentat aquest migdia el Pla d'acció de mitigació contra el canvi climàtic a les Illes Balears, que preveu reduir entre un 23,6% i un 30% les emissions de diòxid de carboni que es varen emetre l'any 2005, unes deu mil tones. Si es té en compte que, segons les estimacions -les dades més recents són del 2011- aquest any s'han emès un 10% manco de tones que el 2005, quedarien sis anys per retallar el 10% -o més- restant.

Company ha volgut destacar que el pla inclou "actuacions que s'han de poder contrastar i valorar, cosa que no passava en el pla anterior, del qual es varen aplicar just un 34% de les mesures". A banda de criticar el Pacte, el conseller va insistir que el seu pla es basava en xifres i se'n farà un seguiment, de manera que es podrà contrastar si es compleix o no. La proposta, per a la qual es preveu gastar 1.041 milions d'euros fins al 2020, inclou 58 mesures, de les quals 50 són quantificables. Entre les quantificables la més destacada -que ha de retallar un 44% les emissions- és el segon cable d'interconnexió elèctrica entre Mallorca i la Península, que s'hauria de posar en marxa el 2017-2018.

El cable servirà perquè arribi més energia procedent de la Península -el 2013 ja s'ha posat en marxa una primera interconnexió- on, segons els tècnics de Medi Ambient, produir energia implica un terç d'emissions del que vol dir fer-ho a les Balears. Company ha destacat que Espanya ha de reduir un 20% les emissions el 2020 respecte del 2005, a causa d'una directiva europea, i que amb aquest pla les Balears s'avancen a les ordres de l'Estat de prendre les mesures corresponents. "És una prioritat transversal que ha de donar més benestar a tota la societat en el futur", ha assegurat Company.

D'entre les altres mesures, destaquen la voluntat de reciclar un 50% dels residus, l'augment de la capacitat de fixació de diòxid de carboni dels boscos de les Balears i el foment de la biomassa com a combustible. El Govern també ha anunciat mesures amb manco impacte però que han de servir d'exemple, com la millora de l'eficiència energètica dels seus edificis i la creació d'una xarxa de 2.000 punts per recarregar les bateries dels vehicles elèctrics.