SUBVENCIONS ELECTORALS

El Govern reclama al PP la subvenció electoral de 2007

Es demana el retorn de 213.000 euros, tal com estipula la revisió de la Sindicatura de Comptes

El Consell de Govern va aprovar ahir sol·licitar al Partit Popular que retorni els doblers de la subvenció electoral de 2007, d’un import de 153.322,44 euros més interessos, que són 59,618,67 euros. És a dir, un total de 212.941,07 euros.

El Govern va resoldre la nul·litat de la subvenció d’acord amb un informe vinculant del Consell Consultiu que ha avalat el procediment administratiu de revisió iniciat pel Govern. L’informe, segons va explicar la portaveu de l’Executiu, Pilar Costa, “afirma, textualment, que el delicte penal comès per l’administrador general del PP, Fernando Areal, ha acabat viciant el procediment de concessió de la subvenció, de tal manera que el beneficiari de la subvenció no s’ha vist afectat per les reduccions que s’haurien d’haver aplicat”.

El dictamen, a més, recorda que Areal va ser condemnat per falsejar el comptes i ometre indegudament una aportació de 71.978 euros, “l’origen de la qual es desconeix”.

I, segons el Govern, això és exactament el que assenyala també la Sindicatura de Comptes, que va concloure que “si els fets provats judicialment i la confessió del delicte electoral del PP s’haguessin posat de manifest en el moment d’elaborar l’informe sobre les eleccions de 2007, això hauria donat lloc a una proposta de reducció de la subvenció a percebre”.

El Govern argumenta que el Consell Consultiu avala la revisió que es va sol·licitar a la Sindicatura i que “no entra en les diferències”, sinó que atén el que dictamina aquest darrer, perquè és “l’organisme competent” en l’atorgament de les subvencions electorals i la fiscalització dels partits.

La revisió es va iniciar després que el Parlament de les Illes Balears aprovàs una proposició no de llei en què demanava a la Sindicatura de Comptes analitzar l’informe de comptabilitat electoral del PP per a les eleccions de 2007 com a conseqüència de dues sentències penals fermes que provaven delictes relacionats amb el finançament il·legal i el pagament en negre de part de la campanya electoral del PP.

Les sentències sobre les quals es basa són la del cas Scala i la del cas Areal, dictada pel Jutjat Penal número sis de Palma. “Recull fets provats de comissió de delicte electoral per part de l’administrador general de la candidatura del Partit Popular, el senyor Areal, qui va pagar 71.978 euros en negre, uns fets que el mateix condemnat va confessar”, va explicar Costa.

La resolució de Consell de Govern s’ha de notificar ara al Partit Popular, qui disposa d’un termini d’un mes per interposar un recurs de reposició a l’adminsitració o bé de dos mesos per recórrer als tribunals de justícia.

Per la seva banda, la portaveu del Govern va lamentar les declaracions del president del PP, Biel Company, qui “en lloc de demanar disculpes i assegurar que no tornarà a succeir, ha tret pit”.

EDICIÓ PAPER 15/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF