Balears 04/07/2017

Es podran adquirir espais emblemàtics protegits amb la recaptació de l'ecotaxa

El de Palma serà l'únic ajuntament que podrà proposar projectes d'àmbit exclusivament municipal

Martí Gelabert
3 min
Reunió de la Comissió d'impuls del turisme sostenible

PalmaLa Comissió d'impuls del turisme sostenible ha aprovat aquest dimarts el pla anual del 2017 pel qual es marquen els objectius principals i es defineix com s'invertiran els doblers recaptats amb l'ecotaxa. Una de les novetats d'enguany és la incorporació de la compra i adquisició d'espais emblemàtics protegits i s'hi introdueix com a eix prioritari la protecció del patrimoni històric i natural.

Diversificar el model econòmic, la protecció i la recuperació del medi natural i la millora del cicle de l'aigua són els altres tres eixos principals als quals s'invertiran els 65 milions d'euros previstos per a enguany. No tenen una quantitat assignada cada un, tot i que cada illa té unes quantitats mínimes i màximes. La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha explicat que 61 milions provenen de la recaptació prevista per a aquesta temporada i que els quatre restants són de la liquidació de la recaptació de l'any passat (es preveien 30 milions i se'n van aconseguir 34). Cladera ha volgut fer valer "el tresor" que representa aquest impost, ja que ha suposat ingressar gairebé 100 milions d'euros en poc menys de dos anys.

Ni Cladera ni el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, han volgut donar els noms de quins espais es podrien adquirir amb la recaptació de l'impost. "S'haurà de valorar –ha comentat Barceló– i mirar si hi poden entrar tots". En aquest sentit, ha matisat que hi ha "algun espai que amb els preus que hi ha es menjaria el 33% de tot l'impost" i, per tant, no seria viable.

Repartiment als ajuntaments

Palma rebrà un tracte especial

Un dels punts més conflictius és el del repartiment amb els ajuntaments. Cal destacar que l'any passat no es va destinar ni un euro als consistoris. Barceló ha apuntat que s'ha treballat amb els municipis i s'ha decidit no destinar-hi una part específica. "No hi ha hagut damunt la taula cap proposta de percentatges", ha justificat. Barceló ha subratllat que, si els municipis volen veure doblers de l'ecotaxa, hauran de presentar projectes de "caràcter més general" i supramunicipal. "Hi ha altres convocatòries que tenen més justificada la vessant d'àmbit local", ha respost Barceló a les preguntes dels mitjans de comunicació. També s'ha recolzat en l'increment previst dels fons de cooperació municipal. "Creim que, amb les diferents convocatòries que des del Govern o des dels consells insulars estam oferint, els ajuntaments tenen moltes vies de finançament, d'inversió i d'infraestructures", ha reiterat.

Ara bé, hi haurà un matís: Palma. L'Ajuntament tindrà certs privilegis en relació amb la resta de municipis, ja que, per la Llei de capitalitat, tindrà un tractament específic per poder presentar directament projectes municipals. Això sí, tot i els reclams del batle, Toni Noguera, de voler un percentatge específic de la recaptació per a Palma, el seu company de partit, Barceló, ha remarcat que "no hi és damunt la taula" i que "és un model que té Catalunya, però aquí és un altre. Es valora el projecte. No és el plantejament que es va fer a l'inici".

Augmentar l'ecotaxa

Una intenció que no s'acaba d'aclarir

Amb relació a poder augmentar l'impost de turisme sostenible, el Govern no ha volgut detallar si en un futur serà una condició realista o no. "Les tarifes que té són les del 2001. S'ha instal·lat amb molta normalitat", ha exposat Cladera, qui ha defensat que aplicar tarifes assumibles era un dels factors clau perquè l'impost arribàs amb aquesta normalitat. "Hem d'analitzar com ha anat, com està afectant. Després, entre això i l'escenari de pressupostos, prendrem una decisió", hi ha afegit.

Tot i que Cladera ha insistit, sobre l'impost, que "mai no s'ha plantejat" que pugui tenir un efecte dissuasiu –com podrien tenir altres impostos mediambientals–, Barceló ha recordat que "l'increment de turistes implica més consum de recursos" i, per tant, "més necessitats" que les administracions hagin d'actuar contra la petjada ecològica. "És una de les qüestions que s'han de posar damunt la taula", ha sentenciat.

El recorregut de l'impost

L'ATB s'encarregarà de la gestió del fons

Barceló ha manifestat que el ple de la comissió ha aprovat que serà l'Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB) qui gestionarà el Fons d'Impuls del Turisme Sostenible. És a dir, avaluarà i farà el seguiment i la informació de l'execució dels projectes aprovats a la comissió.

El proper Consell de Govern de divendres aprovarà aquest pla i, a partir de la seva publicació al BOIB (dissabte 8), les administracions públiques i les entitats que integren la comissió podran presentar-hi projectes fins dia 4 d'agost.

Aquest pla s'ha aprovat a la comissió gairebé per unanimitat –hi han votat en contra la CAEB i Pimem–. Barceló ha volgut destacar, precisament, "l'ampli consens" que hi ha hagut.

stats