Balears 23/08/2016

El Govern reclama a Madrid no pagar el deute per compensar el dèficit històric

Balears deu 5.586 milions d'euros, però la consellera d'Hisenda ha enviat una carta al ministre en funcions, Cristóbal Montoro, plantejant aquest acord

Ara Balears
2 min
Cladera demanarà 400 milions d’euros a Montoro per a infraestructures

PalmaEl Govern balear ha presentat formalment una reclamació davant el Ministeri d'Hisenda en què demana quedar exempt de pagar el deute contret a través dels mecanismes de liquiditat de l'Estat des de 2012, uns 5.586 milions d'euros, per compensar el dèficit històric de finançament, informa Efe.

La quantitat inicial que demana el Govern en concepte de compensació és de 5.304,3 milions d'euros, la xifra del deute viu amb l'Executiu a 30 de juny pels mecanismes de liquiditat, més els interessos que s'han generat per les quantitats ja transferides entre el 2012 i el 2015, que són 224.600.000, i 52,6 milions més de les amortitzacions ja abonades, ha informat l'Executiu autonòmic en un comunicat.

Les quantitats prestades per l'Estat en concepte dels mecanismes de liquiditat concedits a partir de 2012 suposen més del 60% del total del deute públic de l'Arxipèlag. La demanda formal s'ha enviat per carta signada per la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, dirigida al ministre en funcions, Cristóbal Montoro, després que el primer plantejament d'aquesta iniciativa es realitzàs en la trobada que la presidenta Francina Armengol i la mateixa consellera van mantenir amb el titular d'Hisenda l'abril passat.

Cladera planteja un "acord"

El que el Govern planteja és "un acord mitjançant el qual el dèficit de finançament de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pugui ser compensat amb el deute de la Comunitat Autònoma pels mecanismes de l'Estat". Aquest deute ascendia a 30 de juny a 5.304,348.668,55 euros, als quals el Govern afegeix els interessos meritats per tots els emprèstits en el període 2012-2015, per import de 224.599.305,31 euros, i la devolució efectiva de 52.585.728,34 euros corresponents als fons ja pagats per la Comunitat en concepte d'amortització de diferents crèdits.

A més, aquest acord hauria de ser "revisat" per incloure-hi la xifra del deute pendent de formalitzar el 2016. El Govern justifica la demanda de compensació pel "dèficit històric de finançament" que pateixen les Balears, "derivat de la mala dotació inicial de les competències transferides, i del dèficit d'inversions de l'Estat", que la Conselleria d'Hisenda xifra en 1.863 milions d'euros menys que la mitjana del finançament de les CA en el període 2002-2013. Això ha suposat "rebre 155 milions d'euros anuals menys que la mitjana", segons Cladera.

L'Executiu assenyala que el problema d'endeutament es deu a la manca de finançament adequat de les Balears, i no a un excés de despesa del Govern, ja que "Balears és la comunitat que menys ha gastat per habitant" en el període 2012-2013.

Segons l'Executiu autonòmic, les xifres de despesa social i sanitària de les Balears es troben a la coa de les comunitats autònomes. Les darreres xifres de la balança fiscal de l'any 2013 reforcen la idea de dèficit per valor de 1.511 milions d'euros favorables a l'Estat, només en aquella anualitat.

Cladera ha criticat "la falta de compliment per l'Estat de l'obligació legal de la reforma del sistema de finançament autonòmic", i que en comptes d'abordar aquesta qüestió, hagi preferit endeutar els governs autonòmics a través dels mecanismes de liquiditat, a la pràctica crèdits a retornar amb interessos. "El que es va plantejar com una via de salvació autonòmica per reduir el deute amb proveïdors no és més que una sortida del govern pel seu incompliment d'atendre la reforma del finançament autonòmic", exposa Cladera en l'escrit.

stats