Publicitat
Publicitat

EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES

Educació tensa encara més la corda el darrer dia de classe

L'expedient al director de Marratxí s'interpreta com una provocació

La Conselleria d'Educació va triar un dia senyalat, el dia abans de començar les vacances de Nadal, per notificar a Jaume March, director de l'IES Marratxí, que el departament d'Inspecció Educativa li ha obert un expedient disciplinari per falta molt greu. El motiu: "conculcar el dret a l'educació i la neutralitat durant la vaga". La denúncia que ha provocat l'expedient la posà, segons diverses fonts, el pare d'una exalumna del centre vinculat a la Fundación Nacional Círculo Balear. L'al·lota és alumna ara de Mare Alberta.

"En temps de Franco sonava el telèfon i en aquest cas han enviat un funcionari de la Conselleria per enviar-me la notificació" -signada pel director general de Planificació, Bartomeu Isern-, deia ahir l'afectat. Assegura que des del Govern "li tenien moltes ganes". El seu institut ja va ser "investigat" el març de 2012 per part d'Educació -aleshores comandada per Rafel Bosch- per un vídeo gravat per alumnes i professors en què es criticava la política lingüística del Govern. L'aleshores directora de Planificació, Inspecció i Infraestructures, Mercedes Celeste, amenaçà d'obrir expedients disciplinaris als docents responsables de la gravació. Tot quedà en no-res.

En el cas de March, no hi ha mesures cautelars, com sí que succeí amb els tres directors de Maó, que foren suspesos de feina i sou durant un període i que han estat degradats. De moment, la investigació oberta per Educació segueix el seu curs i, en cas que es conclogui que s'han vulnerat els drets de l'alumna, el director es podria enfrontar a una dura sanció que podria comportar la suspensió de feina i sou. Però el director diu que està "tranquil".

La notícia, que ja havia advertit feia dos dies el secretari autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas, quan avisà que "en els propers dies hi haurà un nou expedient", provocà la solidaritat dels professors del centre. Els docents de l'IES Marratxí redactaren un comunicat per mostrar el seu "suport incondicional" a March i la seva "preocupació per la deriva autoritària que es desprèn d'aquesta actuació de la Conselleria d'Educació, que consideram coaccionadora i contrària a la llibertat d'expressió".

Retorn a la vaga?

La comunitat educativa encaixà l'expedient a Jaume March com una provocació en tota regla de part de la Conselleria d'Educació. Antoni Morante, president de l'Associació de Directors de Secundària de Mallorca, assegurà ahir sentir-se "enganat i decebut" per part de la Conselleria. "Ha estat una sorpresa molt desagradable, perquè havíem tingut una reunió la setmana passada a instàncies d'Educació amb Guillem Estarellas". Els directors demanaren que es rebaixàs la pressió damunt els directors per disminuir la conflictivitat i els dirigents polítics s'hi havien compromès. Ara han demanat una reunió amb la consellera amb caràcter d'urgència i si no se'ls atén, es plantegen trencar el diàleg definitivament.

Des de l'Assemblea de Docents, que entén l'expedient com una "agressió", el comitè de vaga ja ha convocat per a dilluns horabaixa una assemblea general a Mallorca amb els sindicats. Damunt la taula hi podria haver la possibilitat de reprendre les aturades, passat festes. De moment, no està clara quina serà la resposta, però l'STEI demana que sigui "contundent i unitària" de tota la comunitat educativa. CCOO recordava ahir: la vaga indefinida no està desconvocada.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF