SUCCESSOS

Detingut un empresari de Manacor que tenia els seus treballadors dins gàbies

Obligava els empleats a treballar 13 hores diàries a 1,50 euros l'hora i a viure en condicions d'absoluta insalubritat

13 hores de feina diàries, sense cap dia lliure a la setmana ni opció de vacances a canvi d'un sou d'1,50 euros l'hora i el dret a dormir dins una gàbia insalubre, sense llum natural ni ventilació. Aquesta era la lletra petita d'un no-contracte que un empresari d'origen romanès feia circular a través d'internet per captar treballadors i explotar-los laboralment en un agroturisme de la seva propietat a Manacor, Mallorca

L'empresari, que ha estat detingut per la Policia Nacional, oferia als seus compatriotes millorar les condicions de vida mitjançant una oferta laboral amb un salari superior al que podrien percebre al seu país i, si aquests ho acceptaven, els en pagava el trasllat fins a la seva finca.

Els treballadors, en arribar a Mallorca, s'adonaven que les condicions eren totalment diferents de les acordades: no estaven donats d'alta en el Règim de Seguretat Social; realitzaven fins a 13 hores de treball diàries, sense cap dia lliure a la setmana, ni dret a vacances, i rebien un sou ínfim d'1,50 euros per hora, ha informat aquest dijous la policia en un comunicat.

Les víctimes vivien en una situació molt precària i fins i tot d'insalubritat, ja que dormien en un soterrani de la finca, que no tenia llum natural ni ventilació. A més, els treballadors sofrien abusos verbals i psicològics amb la finalitat de tenir-los atemorits, i com que la seva situació sociocultural i econòmica era baixa i sofrien aïllament social, l'empresari els empenyia a estar sotmesos a la seva voluntat.

Denúncies falses per no indemnitzar els treballadors

L'empresari va arribar fins i tot a denunciar falsament un dels seus empleats, a qui acusà d'haver-se apropiat de manera indeguda de la recaptació obtinguda aquest dia, per negar-li la indemnització per un accident laboral en què es va amputar un dels dits de la mà. El treballador va realitzar una reclamació civil per les condicions laborals, motiu pel qual l'empresari va ser condemnat a indemnitzar el treballador.

La investigació del grup de Policia Judicial de Manacor i membres del Grup 1 de la UCRIF de Palma varen comprovar la situació d'extrema precarietat dels treballadors que exercien tasques de manteniment a l'agroturisme manacorí i al lloc ambulant de venda de pollastres rostits als diferents mercats que es duen a terme a Mallorca. Finalment arrestaren el propietari de la finca pels delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral i un delicte contra els drets dels treballadors.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF