Balears 18/12/2017

Detectat l'origen del brot de legionel·la de Calvià en un hidromassatge d'un hotel

Salut dona per tancada la investigació a la zona de Palmanova

Ara Balears
1 min
Ingressat a Son Espases un jove de  24 anys sospitós de tenir èbola

PalmaUnes instal·lacions exteriors d'hidromassatge d'un dels establiments hotelers. Aquesta ha estat la conclusió de la investigació per detectar l'origen del brot de legionel·la que hi ha hagut a Calvià, a la zona de Palmanova.

Des del 6 d'octubre passat, quan es va confirmar el primer cas, s'han analitzat 98 mostres en diversos punts de les instal·lacions d'aigua dels hotels de la zona. També s'han analitzat mostres de la xarxa municipal, de restaurants amb nebulitzadors exteriors, d'aspersors de reg i de màquines de neteja viària, entre d'altres.

L'anàlisi efectuat al Laboratori de Salut Pública i en el Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut Carles III va identificar la presència de legionel·la en 12 casos. Tot i això, només van coincidir amb les mostres patògenes d'afectats les que corresponien a les instal·lacions exteriors d'hidromassatge d'un hotel.

26 turistes afectats

El brot va afectar 26 turistes estrangers allotjats en establiments turístics de la zona i un treballador. Són 15 homes i 12 dones amb edats entre els 46 i els 87 anys. Es van allotjar a Palmanova entre el 13 d'agost i el 13 d'octubre. Un dels afectats, un home de 70 anys, va morir l'11 d'octubre a l'hospital. La resta s'han recuperat.

Durant el 2017 s'han diagnosticat 108 casos de legionel·la a les Illes. Cal recordar que és una malaltia bacteriana d'origen ambiental associada a instal·lacions, equipaments i edificis. Es transmet per via aèria per mitjà de la inhalació d'aerosols o gotetes respirables que contenen legionel·la o per microaspiració d'aigua contaminada. En cap cas es transmet de persona a persona. El període d'incubació es pot allargar 14 dies.

stats