Desenes de professors fan vaga i visiten Jaume Sastre

Educació limita a 4 els professors que la secundaren

La vaga es gestà de manera espontània i finalment foren més d’una dotzena els centres educatius que s’hi apuntaren en suport al professor de Llengua i Literatura Catalanes Jaume Sastre. El seguiment fou molt desigual, segons les dades que proporcionaren des de l’Associació de Directors de Secundària de Mallorca. Les xifres dels directors, que oscil·laren entre el nul seguiment i el 46,6%, restaren credibilitat al recompte fet per la Conselleria d’Educació, que situà el seguiment en el 0,7% de 8 dels centres que havien dit que farien vaga. Segons els càlculs d’Educació, només secundaren la vaga 4 dels 527 docents que la Conselleria té registrats en aquests vuit centres.

Segons els directors, el seguiment fou d’un 2,04% a l’IES Binissalem (1 professor dels 49 que podien fer vaga); del 13,85% a l’IES Can Peu Blanc (9 dels 65 que podien fer vaga); del 18,42% a l’IES Damià Huguet (7 de 38); del 31,34% a l’IES Marratxí (21 de 67); del 0% a l’IES Mossèn Alcover; del 0,94% a l’IES Pau Casesnoves (1 de 106); un 42,42% a l’IES Porreres (14 de 33); del 7,14% a l’IES Santa Margalida (4 de 56); del 14,71% a l’IES Santanyí (5 de 34); i un 46,67% (28 de 60) a l’IES Sineu. En total, 80 dels 568 que en podien fer, és a dir, un 15,85%.

Des del grup de suport a Jaume Sastre asseguraren que a l’IES Llucmajor, el centre del docent en vaga de fam, els vaguistes ascendiren a un 60%, mentre que al CEIP Sant Jordi se secundà en un 80%. En altres centres com l’IES Albuhaira també feren vaga alguns professors. L’Assemblea de Docents no proporcionà ahir dades de l’aturada, ja que no en féu un seguiment exhaustiu.

A la manifestació, el portaveu del comitè de vaga de l’Assemblea de Docents, Guillem Barceló, definí l’aturada d’ahir com a “cosa inèdita”. Volgué restar importància a la incidència desigual i firmà que “l’objectiu d’avui [per ahir] no era el seguiment, sinó posar de manifest que en qualsevol moment ens podem posar en vaga i desestabilitzar la Conselleria”.

“Aquesta setmana ha estat un exemple que, tot i el que diu el Govern, aquest conflicte està ben viu”. Es referí a la concentració silenciosa de dilluns davant el Consolat i a l’aturada i a la manifestació d’ahir. Recordà que són “un avís a la Conselleria”, que qualificà d’estar “instal·lada en la mentida permanent”, per haver dit que només quatre docents havien fet vaga.

16 dies sense menjar

Jaume Sastre ja fa 16 dies que no menja. Ahir es complien dues setmanes d’ençà que començà la vaga de fam per demanar a Bauzá que intervingui en el conflicte. Les forces comencen a defallir i ahir anunciava que ja no escriurà més en el seu blog, que actualitzava cada dia. A partir d’ara, seran els seus col·laboradors i grup de suport els qui es comunicaran per aquesta via. “Tenc la moral ben alta i total convicció de la importància que té l’acció en curs que vaig iniciar el dijous 8 de maig. Així i tot, estic perdent forces i ja em costa molt aixecar-me”, expressava. Igualment, es refermà en la seva “decisió i compromís.” Ahir, molts docents anaren fins a la Casa Llarga per visitar-lo i donar-li coratge i esperança.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF