El Consell d'Eivissa obre diligències pel lloguer turístic irregular d'un pis de protecció oficial

La Inspecció de la institució insular va comprovar que l'habitatge s'anunciava al portal d'internet Airbnb i que la persona que el comercialitzava ho havia fet almanco una desena de vegades

El Consell d'Eivissa ha iniciat diligències sancionadores contra el lloguer turístic irregular d'un pis situat en una promoció de protecció oficial de la ciutat d'Eivissa. Les diligències es varen iniciar gràcies a una denúncia anònima rebuda al correu electrònic d'Inspecció Turística ( inspeccio.turisme@conselldeivissa.es ).

La Inspecció del Consell d'Eivissa va comprovar que l'habitatge s'anunciava al portal d'internet Airbnb oferint diversos serveis com esmorzar, xampú, wifi, tovalloles..., i que s'hi podien fer reserves per nits. També es va poder comprovar, d'acord amb la informació que apareixia al mateix portal, que la persona que comercialitzava l'habitatge ho havia fet almenys una desena de vegades.

El Consell d'Eivissa ha traslladat els fets a la Delegació d'Hisenda i a la Direcció General d'Habitatge del Govern balear. En aquest cas, atès que les diligències es varen obrir el mes de juliol, abans de l'entrada en vigor de la modificació de la Llei turística, la persona responsable s'exposa a una sanció d'entre 4.000 i 40.000 euros, tal com establia la norma anterior.

Increment de sancions

Amb la nova llei, en vigor des d'aquest agost, la comercialització turística d'un habitatge sense autorització implica una infracció greu amb multes d'entre 20.001 i 40.000 euros, tant per al propietari com per a l'explotador o el comercialitzador, i per cada habitatge que s'ofereix. En el cas de les plataformes o d'altres titulars i explotadores dels canals de comercialització turística, la publicitat o promoció d'oferta il·legal implica sancions de fins a 400.000 euros.

La llei conté definicions que fins ara no existien. Així, la norma facilita per primera vegada una definició del terme canal d'oferta turística. També deixa clar que es considera com a lloguer turístic totes les estades per períodes de curta durada amb una durada inferior a un mes. Així mateix, la nova llei declara responsables de les infraccions relacionades amb la comercialització d'estades turístiques en habitatges il·legals tant els propietaris dels immobles com els possibles explotadors i els comercialitzadors (a través de qualsevol tipus de suport).

E l Pla d'inspecció turística previst per al 2017 del Consell d'Eivissa pretén controlar el compliment de la normativa turística i el correcte funcionament de totes les activitats i serveis turístics, la detecció de serveis turístics clandestins, com són els lloguers turístics irregulars, actuar contra la mala praxi en el desenvolupament de les activitats i serveis turístics, i garantir el respecte als drets de les persones usuàries dels serveis turístics.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF