DIADA DE MALLORCA

El Consell de Mallorca “ens ha trepitjat el concert de la manifestació del 31-D”

El Bloc d’Unitat Popular critica l'organització de la institució insular

El Bloc d’Unitat Popular creu que “el Consell de Mallorca ha pres una decisió unilateral a l’hora d’organitzar el concert principal dels actes de la Diada del 31 de desembre”, perquè “no ha comptat amb les agrupacions que fa anys que organitzen la manifestació que té lloc el 30 de desembre pels carrers de Palma”. Recordem que, després de la manifestació reivindicativa, es feia un concert per acabar la marxa. Normalment tenia lloc a la plaça dels Patins, però des de l’any passat, i per primera vegada, el concert es va dur a terme a l’esplanada del parc de les Estacions de Palma, organitzat pel Bloc d’Unitat Popular. La sorpresa del col·lectiu fou, doncs, quan miraren el programa d’actes que, per primer any, organitza el Consell de Mallorca pel 31 de desembre. Varen veure que a la mateixa hora i al mateix indret de l’any anterior la institució insular havia programat un concert, en el qual actuen els ZOO, i del qual -segons el Bloc- “el Consell ni tan sols ens n’ha informat”. D’aquesta manera, els portaveus del col·lectiu denuncien que s’han trobat “amb un Consell que ha ignorat completament els agents, les persones i els moviments que durant trenta anys hem defensat i dignificat la Diada. El Consell ha actuat unilateralment”, apunta. Per altra banda, troben positiu que “se celebri la primera Diada de Mallorca declarada oficialment pel Consell de Mallorca”.

Segons el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, “és el primer any que es fan els actes de la Diada i la nostra intenció és la de la participació amb la societat civil”. Jurado va recalcar a aquest diari que “sí que s’han mantingut reunions amb diversos col·lectius per dur a terme els actes de la Diada i s’ha intentat cercar el màxim consens de mesos enrere en diverses comissions”. A més, considera que “la festa s’ha d’institucionalitzar i que el Consell ha de ser la institució capdavantera a l’hora d’organitzar-ne les activitats. Per la seva banda, la plataforma del 31-D -formada per diferents entitats que s’encarreguen de preparar la manifestació- s’hi sent “partícip”, per la qual cosa assumiran el cost de l’equip de so. En acabar la marxa, es llegirà el manifest reivindicatiu, que enguany serà recitat per l’actor Toni-Lluís Reyes amb el títol Per la democràcia, cap a la sobirania, va dir a aquest diari el membre de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca Cristòfol Soler.

Recordem que els actes de la Diada s’enceten avui a la plaça d’Alaró, on el periodista Carlos Garrido farà el pregó de la festa, que per primera vegada surt de Palma i estarà acompanyada d’una trobada de colles de gegants amb desfilada, ball i plantada.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF