Medi Ambient

Comença la campanya de control de serps a les Pitiüses

De moment, ja s'han capturat 60 ofidis a Eivissa i 84 a Formentera en un mes

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha reprès la campanya de control d'ofidis invasors a les Pitiüses, un problema que afecta especialment Eivissa. De moment, ja s’han instal·lat 93 gàbies a Formentera que han capturat 84 serps, mentre que a Eivissa s’han col·locat 167 trampes amb 60 captures.

Enguany, la campanya s'inicia abans que l'any passat, quan va començar al maig a Formentera i al juny a Eivissa, i s'ha reforçat tant des del punt de vista de personal com des del d’estudi. Així, a les dues persones del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) que l’any passat es dedicaven en exclusiva a aquesta tasca se'n suma una tercera i es manté el vehicle adquirit a posta per dur a terme la campanya. A més, s’obtindran dades sobre la biologia i l'ecologia de les espècies, incloent-hi les preses, i es durà a terme una avaluació de densitat de la població de sargantana pitiüsa ('Podarcis pityusensis') amb relació a la presència de serps.

A més de la Conselleria de Medi Ambient, també participen en la campanya els consells insulars i ajuntaments afectats, particulars i científics de la Universitat de les Illes Balears i el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). A més, l'any passat el Ministeri d'Agricultura va aportar dues persones que varen fer feina de camp entre els mesos d'agost i setembre.

Mitjançant aquesta tècnica el 2016 es varen capturar 478 serps a Eivissa en 245 gàbies i 312 a Formentera amb 68 trampes dissenyades amb l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, que han anat evolucionant per millorar-ne l'efectivitat.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF