TRIBUNALS

Castro obre judici oral a Jaume Matas pel cas Òpera

L'Advocacia de la Comunitat Autònoma s'ha adherit a l'acusació de la Fiscalia, tot i haver-s'hi fet enrere amb anterioritat. El jutge assenyala l'expresident balear per tràfic d'influències i prevaricació

El jutge d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha obert judici oral a l'expresident del Govern balear Jaume Matas per prevaricació i tràfic d'influències en l'anomenat cas Òpera, després que la Fiscalia hagi formulat acusació contra ell i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma s'hi hagi adherit.

Castro troba que existeixen "indicis racionals" contra Matas per prevaricació i tràfic d'influències, que tenen "entitat suficient" perquè l'acusat hagi d'enfrontar-se a un judici oral que "aclareixi definitivament la veritat del que va ocórrer".

El magistrat ha acordat, a més, reclamar a l'expresident una fiança de 160.000 euros com a mesura cautelar, a fi d'assegurar les responsabilitats civils que es postulen en aquesta causa contra ell.

La retirada de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de la peça separada número 24 del cas Palma Arena contra Matas per presumpte blanqueig de capital va generar una polèmica política que va derivar en la destitució del director general del departament jurídic de l'administració autonòmica, Lluís Segura.

El Govern balear va instar la setmana passada l'Advocacia a estudiar tornar a personar-se com a acusació contra l'expresident en el cas Òpera.

El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach va presentar divendres el seu escrit d'acusació en aquesta causa i va demanar 1 any i 3 mesos de presó per a l'expresident Jaume Matas per haver contractat de manera arbitrària l'abril del 2007 l'arquitecte Santiago Calatrava perquè elaboràs un avantprojecte per construir un palau de l'òpera a la badia de Palma, el qual no es va dur a terme.

L'acusa de tràfic d'influències i prevaricació i, a banda de la pena de presó, demana per a ell una multa de 120.000 euros pel primer delicte i 10 anys d'inhabilitació per a càrrec públic pel segon, a més de pagar 120.000 euros de responsabilitat civil a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tota la informació sobre Jaume MatasL'Advocacia de la Comunitat va demanar a la fi de setembre l'arxivament provisional d'aquesta peça separada número 3 del cas Palma Arena. No obstant això, el Govern va instar l'Advocacia a estudiar tornar a personar-se com a acusació contra l'expresident, i divendres els lletrats van presentar un escrit en què s'adherien a l'acusació de Fiscalia.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF