El Govern demana a l'Advocacia que estudiï de nou l'acusació contra Matas pel cas Òpera

La Fiscalia Anticorrupció demana 1 any i 3 mesos de presó a l'expresident balear per un expedient que l'Advocacia va demanar arxivar

El Govern balear insta l'Advocacia de la comunitat a estudiar l'escrit del Ministeri Fiscal que acusa Jaume Matas pel cas Òpera. De fet, l'Advocacia s'hi va fer enrere en un primer moment perquè no hi va veure indicis de delicte. Ara, que ha sortit a la llum aquesta acusació, demana que "si s'hi veu un mínim indici, que no dubti a sumar-s'hi". Així ho ha expressat, en concret, la consellera de Presidència, Pilar Costa, aquest divendres en roda de premsa posterior al Consell de Govern.

Aquesta decisió de l'Advocacia de retirar-se de l'acusació va provocar la destitució del seu director general, Lluís Segura. El fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, ha presentat un escrit en què se li  demana un any i tres mesos de presó, ja que entén que va haver-hi delictes de tràfic d'influències i prevaricació en la contractació de l'arquitecte Santiago Calatrava per dissenyar un projecte de palau de l'òpera a Palma.

Costa ha demanat que "els responsables paguin i puguem girar full després de ser una comunitat autònoma copejada pels casos de corrupció". La contractació de Calatrava es va dur a terme el 2007. Matas demanà un avantprojecte per construir un palau d'òpera a la badia de Palma, que no es va dur a terme. L'acusació es vincula a la peça número 3 del cas Palma Arena. Se li demana una multa de 120.000 per tràfic d'influències i de 10 anys d'inhabilitació per a càrrec públic per prevaricació.

Segons el fiscal, Matas decidí a principis de 2007 i de "manera unilateral" que durant la propera campanya electoral presentaria aquest projecte amb l'objectiu "d'afavorir els seus interessos propis com a candidat a la presidència del Govern". Horrach assegura que Matas era conscient de " la impossibilitat material i econòmica del projecte", sense cap estudi econòmic de viabilitat ni ubicació.

Per aquest avantprojecte, per valor d' 1,2 milions d'euros, s'havien de presentar un vídeo i dues maquetes de l'edifici. Matas demanà a l' Ibisec la contractació d'un avantprojecte i, també, la  reordenació de la badia de Palma, tot i que no són de competència autonòmica.

Sense relleu a l'Advocacia

Per altra banda, Costa ha explicat que "encara no està decidit" qui serà el nou director general de l'Advocacia de la comunitat autònoma, després de la destitució de Lluís Segura a partir d'una crisi política. La mateixa consellera va ser qui va anunciar " per manca de confiança" la destitució de Segura de manera fulminant.

La destitució de Lluís Segura deixa tocada Pilar CostaSegura afirmà fa unes setmanes a 'Diario de Mallorca' que sí que havia informat el Govern sobre la decisió de retirar-se d'aquestes peces separades del cas Palma Arena. Aquest fet dinamità Costa i l'empenyé prendre la decisió de destituir-lo, ja que aquestes declaracions desmentien la posició adoptada pel Govern.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF