Balears 10/12/2015

Castro insisteix a esbrinar el paper que va tenir el Consultiu en el concurs de Son Espases

El jutge vol saber quins eren els criteris per adjudicar el dictamen i perquè va trigar tant a fer-se

R.gallego. / Ara Balears
4 min
José Castro, arribant als jutjats.

PalmaEl jutge del cas Son Espases, José Castro, insisteix a esbrinar el paper que va jugar el Consell Consultiu en el procés d'adjudicació del concurs per construir l'hospital de Son Espases.

En una providència que s'ha fet pública aquest dijous, el titular del jutjat d'Instrucció número 3 sol·licita a aquesta institució que expliqui com així va trigar tant (13 dies, entre el 4 i el 17 d'agost del 2006) a emetre l'informe sobre el concurs esmentat. Castro demana “en quins tràmits es va entretenir” durant els 13 dies que va esperar a donar a conèixer la seva opinió; perquè, a més, es tractava d'una qüestió de “màxim interès” per a l'aleshores president del Govern, Jaume Matas.

En la mateixa providència, Castro pregunta al Consultiu a quin conseller hauria correspost la ponència en cas que el president no la hi hagués reservada. També demana d'acord amb quins criteris, “que responguin a criteris objectius i no al caprici de qui els encarregui”, es distribuïen les consultes.

Així mateix, el jutge ha reclamat al principal òrgan de consulta de la Comunitat els llibres, llibretes i anotacions mecanitzades o manuscrites existents per al control d'aquest mecanisme de repartiment, com també informació sobre els funcionaris encarregats d'emplenar-los.

El jutge ha citat a declarar dos testimonis més el proper 18 de desembre.

Cal recordar que, fa ara un mes, José Castro va dictar una altra providència en la qual sol·licitava al Consultiu, a banda dels llibres esmentats, els noms i els domicilis de tots els funcionaris que intervingueren en el procés per a la materialització d'aquest informe.

Contradiccions

Ambdues providències es produeixen després que diferents membres d'aquest òrgan declarassin com a testimonis en el marc de la causa que investiga les irregularitats detectades en el procés d'adjudicació del concurs per a l'obra pública esmentada. Aquestes declaracions varen posar en evidència la disparitat de criteris i opinions que tenen els membres del Consultiu respecte del dictamen que els va sol·licitar Jaume Matas el 2006, quan era president de les Balears, i que havia d'aportar llum envers quina era la millor oferta per a l'execució de les obres. L'actual president de l'organisme, Rafel Perera, defensà davant Castro el procediment i l'autodesignació de qui aleshores ocupava la presidència, Miquel Coll, qui es va fer càrrec de la redacció del dictamen. Per altra banda, tant Joan Oliver Araújo com Carmen Fernández, membres del mateix organisme, relataren les irregularitats i circumstàncies anòmales que envoltaren la petició de Matas i l'elaboració de l'informe. Entre aquestes, la inèdita decisió de Coll quan el dictamen ja estava assignat precisament a Fernández.

Oliver Araújo va anar més enllà i valorà com una petició “improcedent” i un fet “insòlit” que l’expresident de les Illes Balears Jaume Matas demanàs a l’organisme un dictamen sobre un procés que no estava acabat i que, a més, requeria consideracions econòmiques i tècniques, amb referència a l’informe sobre la legalitat del concurs per edificar el 2006 l’hospital Son Espases. Segons el també catedràtic de Dret Constitucional a la UIB, l’òrgan al qual pertany, ni tan sols “tenia capacitat professional” per pronunciar-se sobre el procés del concurs. En la seva opinió, Matas va encarregar aquesta consulta per “aportar més papers” que d’alguna manera justificassin la decisió d’atorgar el concurs públic a un grup d’empreses o a un altre. Teòricament, l’informe també havia de pronunciar-se sobre l’empat tècnic entre dues de les empreses concursants: OHL, de Juan Miguel Villar Mir, i Dragados, de Florentino Pérez. Per Oliver Araújo, aquesta petició al Consultiu era una “pantalla”, una mena de cortina de fum, sobre un assumpte que no tenia clar ni la mesa de contractació del Servei de Salut ni els seus serveis jurídics.

Sobre la decisió de qui aleshores era president del Consultiu, Miquel Coll, d’assumir la confecció del dictamen quan aquest ja estava assignat a Carmen Fernández, Oliver Araújo també la considera inèdita. “És l’única vegada que s’ha produït aquest fet”. I és que el catedràtic admet que en ocasions el president del Consell Consultiu assumeix la responsabilitat de fer un informe, però no quan aquest ja està adjudicat a un company. Quan se li va demanar sobre els motius que tindria Coll per actuar d’aquesta manera, Oliver Araújo diu que “la raó de fons la desconec, però el primer motiu és clar: volia fer-ho ell”. Respecte de la rectitud de Coll, Oliver no va qüestionar-la, però va assegurar que “tothom té un preu”, i va afegir que aquest preu no té per què tenir a veure amb els doblers i sí amb “la vanitat”.

Sobre el dictamen del Consultiu redactat per Coll (que va morir fa anys), quatre dels set membres s’hi van pronunciar a favor i tres, entre ells Oliver Araújo, van expressar-hi disconformitat a través del seu vot particular.

Per part seva, l’actual president del Consultiu, que n’era membre quan se substancià el procés d’adjudicació de la macroobra de Son Espases, Rafel Perera, va sostenir que el president autonòmic pot formular qualsevol qüestió d’interès per a la Comunitat Autònoma i que ho pot fer en qualsevol moment.

Perera defensa que un president del Consultiu té la potestat, segons el reglament, de distribuir entre els seus membres els assumptes a dictaminar, tenint en compte l’especialitat de cada jurista. També va lloar Coll, a qui va qualificar com un dels juristes més brillants que hi ha hagut a les Balears, i el va comparar a Antoni Maura. Així mateix, en va destacar la integritat. “Era un home rectilini”, va asseverar.

Audiència Nacional

D'altra banda, Castro ha demanat a l'Audiència Nacional que suspengui una sol·licitud que els va remetre el 18 de novembre, en la qual demanava les factures de l'empresa que va realitzar les obres de reforma de la seu del PP de Madrid, Unifica Servicios Integrales.

Després d'aquesta sol·licitació i davant el gran volum de factures derivades de l'activitat d'aquesta empresa, la Secretaria de la secció segona penal de l'Audiència Nacional va demanar al jutge Castro que concretàs la seva petició per dates o empreses contra les quals es van girar.

Castro ha demanat que suspenguin la sol·licitud fins que pugui disposar de més dades per concretar, segons informa Efe.

stats