UN DEBAT... A DESHORA?
Balears 28/10/2016

Entre Lugo i Istanbul: Les Balears es replantegen quin fus horari volen

Experts alerten que mantenir l’horari d’estiu tot l’any desajustaria encara més els bioritmes

Jaume Vinyas
4 min
Entre Lugo i Istanbul: Les Balears es replantegen quin fus horari volen

PalmaLes Balears no volen l’horari de Lugo sinó el d’Istanbul. Així es desprèn de la declaració institucional aprovada dimarts passat al Parlament, on tots els partits de la Cambra insten el govern espanyol a permetre que l’Arxipèlag mantingui l’horari d’estiu durant tot l’any. La iniciativa comet l’error d’adreçar-se a Madrid quan ho hauria de fer a Brussel·les. El canvi d’hora és una imposició de la Unió Europa que data de la primera crisi del petroli. Diversos experts assenyalen, a més, que el que demanen les forces polítiques encara és més antinatural que el ja de per si errat fus horari de l’Estat espanyol, que va més avançat del que tocaria per decisió de Franco. Sigui com sigui, aquests mateixos experts celebren que la iniciativa balear hagi dut aquest debat sobre la reforma horària, eternament postposat, a la primera plana de l’actualitat.

Llum i ombres

“Tenim dubtes sobre si hem de ser al fus 0 (el que marca el meridià de Greenwich, que passa per Saragossa i Castelló) o a l’1 (el fus actual, el propi d’Alemanya). Però el que mai ens hem plantejat és situar-nos al 2”, diu Fabián Mohedano, portaveu de la plataforma Iniciativa per a la reforma horària a Catalunya. El diputat de Junts pel Sí ha estat, els darrers anys, un dels principals impulsors del debat sobre el fus horari que pertoca a l’Estat espanyol, però es mostra força sorprès amb el rumb que ha pres a les Balears. “No ho veiem clar. Crec que no ho han acabat d’estudiar des del punt de vista cronobiològic”, afegeix.

L’aspecte que més recels li provoca és que obligaria els nins a entrar a l’escola de fosc durant molts dies d’hivern. “És convenient llevar-nos amb la llum del dia i que, quan anam cap a la feina o a l’aula, el cervell es vagi despertant”, diu. Si prosperàs el que va votar el Parlament, en el moment més cru del cru hivern, el sol sortiria a les 9.00 h. El portaveu d’Illes amb Claror, Miquel Pou, impulsor de la iniciativa que ha votat el Parlament, considera que això no hauria de ser problema i que el que importa és gaudir de la claror quan s’han acabat les obligacions. Mohedano en discrepa amb contundència: “Estic acostumat a fer xerrades als professors. Els preocupa molt que els infants arribin adormits a escola i com els costa concentrar-se. Si hi entrassin de nit, seria un desastre”, conclou.

La iniciativa balear també desperta recels a Madrid. “El text diu que la llum afavoreix la conciliació. Què dimonis? La conciliació s’aconsegueix amb un altre tipus de mesures que faciliten que les empreses tinguin horaris més flexibles”, diu el president de l’Associació per a la racionalització dels horaris espanyols (Arhoe), José Luis Casero, que considera que la proposta “està mal plantejada des del punt de vista d’una certa territorialització de l’horari”. En aquest sentit, argumenta que “Espanya no és un país tan gran per permetre’s diferents fusos. Hi ha 50 minuts de Lugo a Maó? I quants n’hi ha, fins a Huelva? No es pot fer un horari al gust de tots els espanyols”, conclou.

Arhoe és una de les entitats que més feina ha fet perquè el Congrés estudiï el retorn al fus horari que li pertoca. “Greenwich, el meridià 0 passa per la Península, això és inapel·lable, és la nostra posició natural”, defensa.

Mohedano, en canvi, dubta sobre la conveniència de retornar al fus tradicionalment considerat més adequat per la situació geogràfica de la Península. “Tenim estudis que defensen les dues opcions. En tot cas, defensam que hauríem de tenir aquest debat amb França, Bèlgica, Luxemburg i Holanda. Aquests països també haurien de ser a Greenwich, i són al 1”. En aquest sentit, demana un estudi seriós d’impacte econòmic i fa una reflexió: “Anam al 0 per sincronitzar-nos amb Portugal i el Regne Unit després del Brexit? Valorem-ho”.

Un ‘brindis al sol’

Tot i la contundència d’aquests arguments, alguna cosa deu tenir l’horari d’estiu per haver aconseguit el suport unànime de les set formacions que integren la cambra balear. I és que, qui es resisteix a gaudir de la posta de sol a les 22.00 h, mentre es banya durant els dies previs a Sant Joan?

Els qui ho tenen més clar són els restauradors i el petit comerç. El president de Restauració de Mallorca, Alfonso Robledo, assegura que “per al sector és molt important que no es canviï l’hora, perquè, si volem ampliar la temporada turística, és necessari treballar els 12 mesos de l’any amb més hores de sol”. La patronal del petit i mitjà comerç Pimem afegeix, per la seva part, que endarrerir la posta de sol podria ser un al·licient perquè la ciutadania sortís i consumís més.

Fins i tot, una de les associacions més conservadores de les Illes, el Fòrum de la Família, considera la iniciativa “un gran gest” que “permetria disposar de més temps per a la família, la formació, la vida personal i l’oci, a la vegada que evitaria temps morts en la jornada laboral”.

“De què serviria, si els treballadors continuen plegant a les 20.00 h?”, es demana, però, Cantero. “M’estim més que surtin a les 17.00 o a les 17.30 h i que gaudeixin de la mitja hora o de l’hora de llum que pertoqui”, afegeix. En aquest sentit, considera que “s’està beatificant la llum i s’està demonitzant la nit. És dolenta la nit?”.

“Hem de triar quan volem la claror”, defensa el portaveu d’Illes amb Claror, Miquel Pou. L’impulsor de la iniciativa ha aconseguit, en poc més d’un any, que el seu manifest a Facebook rebi més de 8.000 suports i que totes les forces parlamentàries es posin d’acord. “La decisió de pertànyer a un fus horari determinat, com el de Greenwich, respon a decisions polítiques de caire industrial totalment obsoletes”, defensa en el manifest. “La societat moderna necessita que les hores de sol s’adaptin al seu temps lliure”, conclou. Així, doncs, qüestió de sobirania o de respecte a la natura? El debat no es pondrà amb el canvi d’hora d’aquesta matinada.

stats