Balears 06/10/2014

Més autonomia i un nou pla trilingüe, la proposta del pacte per l'educació

El col·lectiu prepara un document que presentarà als partits polítics al gener amb l'objectiu de donar estabilitat al sistema educatiu

M. Pinya
2 min

PalmaL'autonomia de centres seria fonamental pel que fa al nou model trilingüe (català, castellà, anglès) que planteja el Cercle per l'Educació, un col·lectiu que aglutina una trentena d'entitats i que inclou les associacions de directors, d'inspectors, associacions de pares i mares de la pública i de la privada i concertada, la UIB, els sindicats USO, ANPE i FSIE, a més d'organitzacions de fora de l'àmbit de l'educació com el Cercle d'Economia, entre d'altres.

Proposen que s'atorgui "un pes curricular diferenciat a cada una de les llengües oficials depenent dels entorns socioculturals i dels resultats en competència comunicativa" i que sigui cada centre el que elabori el seu projecte lingüístic. El coordinador del document que vol ser la base d'un futur pacte per l'educació, Manel Perelló, no ha volgut concretar avui matí durant la seva presentació en quin marc normatiu s'empararia aquest nou pla –Decret de mínims o TIL–, i ha dit que hauria d'estar "basat en la màxima professionalitat i decidit entre tots". "Si volem autonomia de centre, la normativa ha de ser la mínima", ha afegit.

Bases per un pacte per l'educació

"L'autonomia pedagògica i de gestió (...) és l'aspecte més rellevant en la millora de l'aprenentatge dels alumnes", per això és una part essencial del darrer document del Cercle per l'Educació.

Es tracta d'un document estructurat en nou "línies estratègiques" que pretén millorar el nivell professional del professorat, dels directors i del personal tècnic de l'Administració; desenvolupar l'autonomia dels centres i enfocar-la als resultats; crear un sistema d'indicadors de rendiment educatiu i avaluar els agents del sistema educatiu; donar estabilitat; facilitar la participació de les famílies; afavorir una escola inclusiva; adoptar mesures de prevenció; desenvolupar un model d'integració de llengües en català, castellà i anglès; fomentar una Formació Professional "del segle XXI".

"Tenim una mirada positiva i ambiciosa, cauta però ferma", ha dit Perelló en la presentació que s'ha fet amb la participació de totes les entitats implicades, i ha explicat que a final d'aquesta setmana el document serà objecte de fòrum amb la resta de representants de Menorca i les Pitiüses, a més de la Plataforma Crida i l'Assemblea de Docents, que també preparen el 'Llibre Verd' de l'Educació, una iniciativa similar i que estan "oberts" a integrar.

Aquest estiu fou la comunitat educativa de Menorca la que féu públic un document amb les bases que han d'estructurar un hipotètic pacte per l'educació que vol ser presentat als partits polítics perquè sigui inclòs en els respectius programes electorals, i avui ha estat el torn de Mallorca. Esperen tenir-lo llest per Nadal i que a partir del mes de gener comencin els contactes amb els partits.

stats