Publicitat
Publicitat

Artur Mas dóna per fet que només podrà ser candidat en una Catalunya independent

L'expresident català, convençut que serà inhabilitat pel 9-N

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha refredat  les opcions de ser el candidat del Partit Demòcrata Català ( PDeCAT) en les properes eleccions catalanes, sempre que aquestes segueixin tenint un caire autonòmic.

Mas, qui ha ofert una xerrada a Palma convidat per l'Obra Cultural Balear ( OCB), ha donat per fet que serà inhabilitat en el judici que començarà el proper 6 de febrer . L'expresident ha assegurat que pensa arribar fins al final en aquesta causa, és a dir, al Tribunal Europeu de Justícia. Abans, però, haurà de recórrer al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional. "Dubt que ens donin empara", ha dit, somrient, entre els aplaudiments d'un centenar llarg de persones que han omplert de gom a gom la sala.

Mas ha assenyalat, però, que "si hi ha eleccions a l'Estat català, la inhabilitació de l'Estat espanyol ja no valdrà". "Esper que les autoritats catalanes del moment ens amnistiïn", hi ha afegit, la qual cosa ha desfermat rialles novament entre l'audiència.

"En els propers mesos, pot canviar tot"

L'expresident s'ha traslladat a Palma per parlar de l'estat actual en què es troba el procés català i ha assenyalat que "ens trobam en un any en què passaran moltes coses, en els propers mesos pot canviar tot". En primer lloc, ha citat el "judici polític" contra l'exvicepresidenta Joana Ortega, l'exconsellera d'Educació Irene Rigau i ell mateix. Un judici que té molt clar com acabarà: "Ens inhabilitaran. Ja ho tenen decidit". Mas confia, però, que aquest procés judicial serveixi "per incrementar el clima que ha de dur al referèndum". En aquest sentit, ha llençat una advertència a la majoria independentista al Parlament: "Ja que ens inhabilitaran, que serveixi per a alguna cosa".

Mas ha fet alguns retrets a la CUP, especialment pel paper que ha mantingut durant la negociació dels pressupostos, i ha afirmat que el referèndum es podria celebrar abans del termini fixat pel president Carles Puigdemont. "No us sorprengueu si s'avança el calendari que va proposar. Segons la intensitat del clima, hi pot haver decisions que s'executin abans del termini final", ha dit. En aquest sentit, ha assenyalat una més que probable inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però ha dit que el moment clau, i en què cal posar tots els esforços, serà l'aprovació de les lleis de transitorietat, que, segons ha dit, provocarà una "reacció molt dura" per part de l'Estat espanyol. "Poden anar més enllà dels recursos judicials. Quiets no quedaran", ha subratllat.


Sense amagar els grans obstacles que hi ha al davant, Mas ha fet una lectura en positiu de l'estat actual del procés, que ha qualificat de "viu, vigorós i probablement victoriós". Amb tot, ha insistit, novament, en les diferències entre Junts pel Sí i la CUP, però ha acabat afirmant que una Catalunya independent podria aconseguir convertir-se, en una generació, en la "Dinamarca de la Mediterrània".

Respecte a les possibilitats d'iniciar un procés similar a les Balears, Mas ha assenyalat que "les urnes marquen realitats molt diferents", en referència al fet que el PP ha estat la formació més votada a l'Arxipèlag en totes les eleccions celebrades en democràcia. No obstant això, s'ha mostrat obert al fet que el futur Estat català estudiï la concessió de la nacionalitat catalana a tots els balears que ho sol·licitin.