Publicitat
Publicitat

PALMA

Allau de denúncies per l’entrada de menors a la plaça de toros

La imatge de Jorge Campos, prova al Govern, Cort i els animalistes

La comprovació de l’entrada de menors al Coliseu Balear de Palma durant la correguda de toros de dijous a la nit ha provocat l’anunci d’un seguit de denúncies i actuacions de distintes administracions i entitats per investigar els fets. L’Ajuntament de Palma avançà que obrirà un expedient sancionador per multar els responsables, mentre que l’Oficina de Defensa de Drets del Menor del Govern ja ha obert d’ofici un procediment per esbrinar els fets, al marge de les denúncies rebudes en aquest sentit. El mateix Ajuntament i entitats com l’animalista Mallorca sense Sang i l’Institut de Política Familiar de Balears havien instat aquest organisme del Govern a actuar-hi.

Les denúncies contra els responsables de l’entrada d’infants a la correguda de toros -l’accés de menors de 16 anys està prohibit per la llei i es considera una falta greu, amb una multa que oscil·la entre els 1.001 i els 10.000 euros- arribaren després de publicar-se diferents imatges als mitjans de comunicació i a les xarxes socials en què se’n comprova la presència dins el Coliseu Balear durant l’espectacle taurí. Una de les més difoses va ser la del president del Círculo Balear, Jorge Campos, que es va retratar en una imatge en la qual apereixen dos nins. “Amb la família, per gaudir d’una nit de toros a Palma”, publicà acompanyant la seva fotografia el president del Círculo Balear en una entrada al seu Twitter personal.

La imatge serví de prova per a les denúncies, com la de l’Ajuntament de Palma, que la incorporà a la nota de premsa amb la qual anuncià l’obertura d’un expedient sancionador per aquest motiu. “Tenim proves d’uns fets que estan prohibits per la llei”, digué la tinent de batle de Benestar Animal, Neus Truyol (MÉS), que es queixà que es tracta d’una situació que es repeteix, atès que “l’any passat ja varen deixar entrar menors dins la plaça perquè contemplassin aquest espectacle de maltractament animal”. La tinent de batle avançà que remetria aquesta informació a la Policia Local i a la Policia Nacional, així com també al Defensor del Menor, perquè hi actuïn. L’organisme que depèn del Govern anuncià després la seva actuació d’ofici.

Incompliment reiterat

Encara que es tracta d’una qüestió expressament prohibida per la Llei 16/2006 de 17 d’octubre de Règim Jurídic de les Llicències d’Activitats de Balears i que és tipificada com a infracció greu, l’entrada de menors de 16 anys a les corregudes de toros ha esdevingut un incompliment reiterat de la norma.

La coalició MÉS i l’Associació Animalista de Balears ja denunciaren l’estiu passat a l’Ajuntament de Palma la presència de menors en la correguda que es va fer el 7 d’agost de 2014. A l’abril, els anteriors responsables del PP a l’Ajuntament de Palma anunciaren que la regidoria de Sanitat havia iniciat un expedient per infracció greu, que derivaria en una sanció de 5.000 euros sobre els organitzadors d’aquell acte per haver-hi permès l’entrada de menors de 16 anys.

També s’havia denunciat el mateix a les altres places on tenien lloc espectacles taurins a Mallorca: Inca, Muro i Alcúdia. Per això, l’any 2012 el Consell sancionà amb 6.001 euros els promotors de les corregudes d’Alcúdia per permetre-hi l’entrada a menors, també arran de denúncies presentades per entitats animalistes, en les quals s’adjuntaven actes notarials.

La correguda que va tenir lloc dijous a la nit al Coliseu Balear va ser la primera feta a Palma d’ençà que el ple de l’Ajuntament declaràs la ciutat com a antitaurina fa pocs dies. La coincidència va fer que es visquessin moments de tensió entre els manifestants animalistes, que protestaven fora de la plaça, i alguns dels assistents a l’espectacle. Durant la correguda, un activista antitaurí botà a la mateixa arena de la plaça per protestar. Malgrat la declaració de Palma com a antitaurina, el Coliseu Balear disposa d’una llicència autonòmica per dur-hi a terme espectacles. Cort ha detectat deficiències en les instal·lacions, però no suficients per clausurar-la.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF