Publicitat
Publicitat

Agricultors i ramaders de Menorca creuen "imprescindible" diversificar la producció

A partir d'aquest dimarts se celebra el Fòrum Menorca Illa del Rei en aquest enclavament del port de Maó per debatre el present i futur del camp menorquí

El president de la Federació Agrícola Ramadera de Menorca (FAGME), Pau Bosch, ha afirmat aquest dilluns que "la diversificació de la producció és imprescindible per donar continuïtat a la explotacions del camp menorquí i evitar la seva desaparició".

Bosch, parcer de la finca Lloc Nou de Ciutadella, ha afirmat que "en un moment de gran incertesa i dificultat, accentuat per la desaparició de les quotes làcties i la liberalització de la producció làctia és el moment de replantejar l'enfocament i cercar alternatives al boví de llet".

Ha indicat que "les explotacions agrícola-ramaderes de Menorca han de seguir produint formatge, emparades pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen, però també ha d'apostar per altres productes de qualitat i valor afegit, així com altres activitats complementàries".

El president de FAGME –organització professional integrada en ASAJA i CAEB– intervé aquest dimarts en el Fòrum Menorca Illa del Rei que se celebra a aquest enclavament del port de Maó per debatre el present i futur del camp de Menorca.

Els altres tres ponents són el promotor i empresari Manel Adell, exconseller de Desigual, que ha adquirit diverses finques rústiques a Menorca; Jaume Alsina, president de la Cooperativa Guissona de Lleida; i el també empresari Koldo Urtasun, promotor de l'agroturisme Torralbenc (Alaior), on s'ha projectat la construcció d'un celler.

Organitzat pel Diari Menorca, l'Ateneu de Maó, la Fundació Hospital de l'illa del Rei i el Cercle d'Economia de Menorca, aquest fòrum arriba a la seva setena edició.

Segons ha explicat Francisco Tutzó, president del comitè organitzador, ja s'han inscrit més de 300 persones.

"Aquest any anem a analitzar i valorar en profunditat el paper que exerceix avui el camp per al conjunt de la societat, l'economia, el producte turístic i la imatge de Menorca", ha manifestat.

Les qüestions que s'abordaran consisteixen en "la situació actual del sector primari menorquí, les seves debilitats i fortaleses; oportunitat i atractiu".

Els ponents exposaran fórmules per a nous models de gestió, explotació i comercialització, els agroturismes i els hotels rurals, i el valor dels productes locals per respondre a la pregunta de si Menorca és la Toscana de Balears.

El fòrum de l'any passat va debatre el present i futur del port de Maó, amb la intervenció com a ponent del president de Ports de l'Estat, José Llorca; i en l'edició del Fòrum Illa del Rei 2013 es va debatre, amb assistència de la Reina Sofia, la candidatura Menorca Talaiòtica que opta a la declaració de Patrimoni de la Humanitat davant la UNESCO.