Balears 17/03/2017

Acord pels fangs de la depuradora de Ferreries

El Govern abandona la idea de dipositar les restes tòxiques en un tanc de 7.000 m3

Ara Balears
2 min
El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i la presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord, en imatge d’arxiu a la depuradora.

FerreriesEl projecte de construir un tanc de 7.000 metres cúbics per dipositar els llots contaminants provinents de l’antiga depuradora de Ferreries va quedar descartat, definitivament, ahir, després d’una reunió a tres bandes entre el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal; la presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord, i el batle del municipi, Josep Carreres.

El Govern es farà càrrec del trasllat dels fangs fora de l’illa, mentre que el Consell Insular i l’Ajuntament s’han compromès a redactar i presentar un projecte que convertirà les antigues llacunes de la depuradora en un espai de rellevància ambiental. “L’Ajuntament presentarà a la Conselleria un projecte de restauració de l’indret, la posada en valor de la zona humida i una proposta d’ús públic. I un cop establert aquest projecte de futur, la Conselleria es compromet a traslladar els fangs a tractar fora de l’illa de Menorca”, va explicar el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, qui va admetre que el punt d’inflexió que ha permès l’acord es va produir “quan l’Ajuntament de Ferreries avalat pel Consell Insular de Menorca han vist incompatibles les expectatives de disposar d’un espai ambiental d’ús públic amb el projecte de confinament”.

“Amb l’exemple de Ferreries hem d’aprendre la lliçó d’agafar el control del que ens arriba a les depuradores i, en aquest cas, no es dona la màxima de qui contamina paga. Uns es varen emportar els beneficis i ara ens toca pagar a tots els ciutadans; en definitiva, socialitzarem les pèrdues, però apostam per assumir un sobrecost amb la finalitat de guanyar aquest espai”, afegí.

Per la seva banda, Salord va voler remarcar que, “des del primer moment, hem fet feina coordinada amb la Conselleria” i va destacar que “el nostre paper ha estat el de fer de pont entre el Govern i l’Ajuntament per defensar els interessos de Menorca”.

Polèmic des de l’inici

La nova depuradora de Ferrieres respon a una demanda històrica, incrementarà la capacitat de tractament d’aigües residuals fins a 438.000 metres cúbics a l’any i donarà servei a 7.300 ciutadans, més del doble que la instal·lació anterior. De totes maneres, el principal maldecap de les administracions ha estat trobar una solució per eliminar les tones de fangs contaminants de la instal·lació antiga. Són unes 8.700 tones amb metalls pesants.

Salord va celebrar que s’hagi descartat la proposta de confinar els fangs en el dipòsit, “que ara és tan criticada fins i tot per càrrecs del PP”. En aquest sentit, la presidenta va expressar sorpresa amb les declaracions de la diputada del PP, Margaret Mercadal, que en la darrera sessió de control al Parlament va demanar explicacions “sobre una alternativa que ells mateixos al maig de 2015 ja escollien”.

L’anterior govern del PP va ser qui va iniciar la tramitació del projecte de confinament el maig de 2015, just abans de les eleccions. L’Executiu actual, però, no havia aturat el procés fins que, finalment, ahir es va arribar a un acord menys lesiu per al medi natural.

Les gairebé 9.000 tones de fangs contaminants s’han acumulat amb el pas dels anys en una depuradora que ha quedat obsoleta. Vidal no especificà el cost que tindrà el trasllat d’aquests llots ni la destinació.

stats