Arquitectura
Microsites  /  Avui coneixem... 28/08/2022

Adrián Jurado: "L'arquitectura em commou per la capacitat de generar sensacions a la gent mitjançant l'espai"

Arquitecte

3 min
L'arquitecte Adrián Jurado.

PALMAAdrián Jurado és de Lloseta, té 36 anys i en fa 17 que viu a Barcelona. Va estudiar arquitectura a l'Escola d'Arquitectura i Arts (ESARQ), i des del 2012 té el seu propi despatx, que comparteix amb dos socis. Diu que moltes vegades ha pensat a tornar a viure a Mallorca, i que ara mateix viu a cavall entre Barcelona i l'illa. De fet, és sobretot a la capital catalana on li surt més feina, tot i que també ha desenvolupat alguns projectes a Mallorca. Una de les obres que firma el seu despatx, Space ECH, va rebre el premi FAD 2021 de l'Opinió.

Quan vàreu començar a interessar-vos per l'arquitectura?

— Des de petit vaig sentir curiositat. El meu pare té una constructora familiar i sempre he tingut interès pel món que hi havia darrere de la construcció.

Recordau algun moment clau o amb cert romanticisme?

— Diria que els horabaixes al menjador de casa, modificant els plànols de les obres que ja estaven acabades.

Què us commou de l'arquitectura?

— L'arquitectura em commou per la capacitat de generar sensacions a la resta de la gent mitjançant l'espai. Crec que un arquitecte té els recursos per poder modificar o crear espais que emocionin o generin sentiments a la gent, sentiments que estan relacionats amb la matèria.

L'any 2012 vàreu crear el vostre propi despatx. Actualment continuau amb el vostre estudi?

— Actualment continuu amb el meu estudi Albert Guerrai Julia Tarnawski, encara que pens que el món de l'arquitectura no només es queda amb els arquitectes, sinó amb les col·laboracions amb altres professionals, les quals fan més riques i interessants les nostres feines. De vegades són professionals directament relacionats amb el món de l'arquitectura i d'altres, no. Sempre et sorprèn quan hi ha un treball que es genera mitjançant un coneixement de coses que, a priori, poden semblar llunyanes de l'arquitectura.

Quins són els projectes que més us agrada fer?

— No puc decidir-me per un tipus de projecte. Tots són reptes que m'agrada assumir. Fins fa poc, mai ens havíem enfrontat a fer un bloc plurifamiliar aïllat i ara l'estam desenvolupant. No hi ha una sola cosa que sigui més el nostre perfil, encara que la meva trajectòria ha estat molt vinculada al món de l'habitatge i la reforma, o reforma amb ampliació. Actualment feim habitatge unifamiliar, tant amb ampliació com amb nova planta.

Com és Adrián Jurado quan no té plànols damunt la taula?

— Sempre estic consultant llibres, fent ceràmica o sortint a la muntanya amb el meu al·lot i la cussa.

Quin edifici us hauria agradat construir?

— Encara som molt jove. Malgrat que tingui molts referents, m'agradaria que m'arribassin encàrrecs per experimentar, aprendre i proposar. M'ho invent, però podria ser fer un poliesportiu, un cementeri o un habitatge que de moment no hagi fet.

Dels que heu fet, quin projecte us fa sentir més orgullós?

— No n'hi ha un que sigui més que els altres, encara que alguns els he gaudit molt més que d'altres, o n'he après més. Un d'ells és casa meva, Penthouse. Que fos un projecte personal em va permetre que l'obra duràs quasi dos anys i mig, i que moltes de les decisions molt pensades poguessin canviar durant el procés de l'obra; tenir segons quins recursos a l'abast ens va permetre, també, prendre decisions que en altres obres no pots prendre. Durant aquest procés vaig aprendre moltíssim. L'altre, no només perquè guanyàs el premi FAD de l'Opinió, va ser Space ECH. Crec que és una obra que em va ensenyar molt i em va permetre estudiar i analitzar com generar un espai ordenat i com transformar un espai mitjançant la llum. Moltes vegades és difícil de manipular.

La casa d'Adrián Jurado.
El projecte Space ECH, premi FAD de l'Opinió.

A més de tenir el despatx, feis classe a l'escola Elisava. Us agrada la docència?

— El que m'agrada de fer classe és experimentar amb els alumnes diferents maneres de pensar i d'arribar al projecte, així com de crear espais. Des del primer moment, gràcies al fet que Stefano Colli em va recomanar, a l'escola els va agradar l'arquitectura que feia i ens varen deixar camí lliure en el camp de la docència.

Teniu algun gran referent?

— En el nostre despatx treballam molt des de la investigació i la revisió d'obres, ja siguin noves o de fa temps. No hi ha un referent concret, sinó una revisió constant de la història de l'arquitectura; no crec que jo encaixi dins cap manera de fet concreta. Després puc tenir més afinitat amb uns arquitectes o uns altres; però fins i tot els que tenen obres que no són el que jo vull projectar són útils per aprendre, perquè pots analitzar el seu camí.

stats