Avui coneixem...

"La guerra de l'Afganistan em va alcoholitzar i he reviscut gràcies a Mallorca"

Avui coneixem l'entrenador personal i exmilitar australià Jon Wynn

2 min
Jon Wynn és entrenador personal

PalmaVa ser el febrer del 2020 quan l’australià Jon Wynn (Belmont, 1986) arribà a Mallorca, acompanyat de la seva parella, Alba, una jove valenciana que residia a Austràlia feia uns pocs anys. “Vàrem venir perquè la germana d’Alba i la seva parella vivien aquí. No en fèiem comptes, però la pandèmia ens aplegà a l’illa, i aquesta va ser la meva sort. No es pot dir quin temps hi estarem, però de moment ens hi trobam molt bé, i la meva filla ja ha nascut aquí. És mallorquina”, explica qui va ser combatent de l’exèrcit d’Austràlia i mercenari per a diferents companyies de seguretat durant deu anys.

Kabul. Sent un adolescent, des de ca seva, Jon va veure com queien les torres bessones de Nova York l’11 de setembre del 2001. “Sense saber-ho, aquell esdeveniment va marcar el meu futur vital durant deu anys. Va ser a partir de l’atac que l’exèrcit australià va començar a formar unitats especials per combatre el terrorisme”, explica qui ara és entrenador personal. “Entre el 2009 i el 2012 estava integrat dins un comando especial de l’exèrcit. Majoritàriament estàvem a Kabul, però també participàrem en operacions especials a altres parts del territori de l’Afganistan. Entre el 2012 i el 2015, vaig fer feina com a mercenari per a diferents companyies de seguretat, dels Estats Units i també del meu país. Una de les tasques encomanades era la protecció d’ambaixades diplomàtiques”, comenta aquest jove, que ara també es dedica a ajudar persones a superar addiccions i millorar la seva forma física.

Estrès. Segons l’excombatent, el consum abusiu d’alcohol era una pràctica molt estesa entre els militars desplaçats a l’Afganistan. “Hi havia determinades situacions que causaven molt d’estrès. Jo just tenia una vintena d’anys, es pot dir que vaig créixer a l’exèrcit. En aquest context vaig acabar alcoholitzat. Beure de manera diària era una pràctica habitual, que no vaig aconseguir abandonar quan ja era al meu país. Provava diferents programes per combatre aquesta addicció, però no me’n sortia. Va ser durant un període de sobrietat que vaig conèixer Alba”, comenta qui ha posat en marxa la iniciativa Jon Wynn Fitness and Sobriety, i afegeix que “gràcies a Mallorca” ha reviscut, perquè no beu “d’ençà de novembre del 2020”. “Em va saber molt de greu quan els EUA abandonaren l’Afganistan, i els talibans obtingueren el poder. És una societat molt diferent a la nostra. La corrupció ho impregna tot”, explica.

Hyrox. “La meva experiència personal i la formació militar poden ajudar altres persones. La majoria dels meus clients són estrangers residents a Mallorca, però també faig entrenaments en línia”, comenta qui aquest cap de setmana serà a Manchester per participar en el campionat mundial de hyrox, una nova competició esportiva que combina running i crossfit. “A l’exèrcit em vaig consentir un genoll. Em digueren que no podria tornar a córrer de manera habitual. Després de molt d’esforç ho he aconseguit, i mai no havia estat bon corredor. Em fa molta il·lusió ser a Manchester aquest cap de setmana, perquè això de córrer ha anat en paral·lel a deixar de beure”, explica. “Fa unes setmanes que ma mare és a Mallorca. Ens ajuda a cuidar la nostra filla. És curiós, perquè ella no havia sortit mai d’Austràlia, i va trobar el viatge molt llarg”, diu Jon.

stats