Martí Colom: “Volem facilitar un espai als artistes per sortir de l'illa, fet que de vegades costa”

El president de l'Espai Mallorca va conèixer el centre cultural de Barcelona quan va començar el màster allà

Blanca Orell
4 min
Martí Colom, president de l'Espai Mallorca

PalmaMartí Colom (Valldemossa, 1994), graduat en Dret per la UIB i actualment fent el doctorat en dret a la Universitat de Barcelona, és el president de l’Espai Mallorca. L’EM és un centre cultural situat a Barcelona que té com a objectiu principal la promoció i la difusió de la cultura de les Illes Balears a Catalunya.

Com vàreu conèixer l'Espai Mallorca?

Mentre estudiava el grau a Mallorca ja en coneixia l'existència, i sempre que anava a Barcelona, hi anava a veure què feien. Va ser quan vaig començar el màster allà que, anant-hi més sovint, i a través d'algun conegut que ja era a la junta, vaig acabar implicant-m'hi.

I com vàreu acabar sent-ne el president?

En realitat mai no hi vaig presentar la meva candidatura. L'Espai Mallorca està gestionat per una associació sense ànim de lucre, i tot i que funcionam com a assemblea, hi ha diferents càrrecs establerts per qüestions administratives. Quan la presidenta anterior, Carla Redó, va considerar que havia fet tota la seva feina al capdavant i vàrem renovar la junta, jo, que era el vicepresident aleshores, vaig passar a ser el nou president.

Són fàcils de compaginar les tasques de l'associació amb la vostra feina?

Tot és gràcies al grup de persones que treballen per tirar el projecte endavant. Actualment faig la tesi doctoral i, per tant, compagín les hores de feina a la universitat amb les que dedic a organitzar xerrades, presentacions, exposicions... i fer feina per a l'EM, juntament amb els altres membres de la junta. Tot i això, s'ha de tenir en compte que tenim un gestor contractat, el qual s'encarrega de fer les tasques del dia a dia. És la persona que més vegades et pots trobar a l’EM, sobretot per controlar la part del bar i els contactes amb editorials, artistes i socis.

D'on surt l'EM?

El primer Espai Mallorca, obert l'any 1998, era una iniciativa conjunta de la Conselleria de Cultura del Consell de Mallorca i el Gremi d'Editors de les Balears. L'any 2012, amb l'arribada de Bauzá al Govern de les Illes, les administracions balears decidiren abandonar l'Espai. El que coneixem ara és el 'nou' Espai Mallorca, que tot i que conserva el nom per raons històriques, realment acull la presència de totes les Illes.

I aquest ‘nou’ com va començar?

Per tal de salvar el projecte i evitar el tancament del centre, es creà una plataforma ciutadana que va obrir un 'nou' Espai Mallorca. De llavors ençà, i sense haver recuperat mai l'aportació econòmica de les administracions balears, l'Espai Mallorca ha anat creixent i consolidant-se, i ara com ara té més de 160 socis. Al llarg dels darrers set anys, hem programat de manera ininterrompuda activitats de tota mena, sempre amb l'objectiu de reivindicar la cultura pròpia de les Balears, tot ajudant a situar el nostre petit país al mapa.

Què en destacaríeu?

De tots els tallers, exposicions, conferències i concerts, jo en destacaria el fet que ho feim tot sense ajuda econòmica de les Illes. El projecte va endavant gràcies a l'energia i el compromís de molta gent, de tots els socis i amics que venen de manera individual diàriament.

Per què creis que és important que hi hagi aquesta entitat?

És important per diferents motius. És un aparador per a la producció cultural de les Balears a Barcelona i romp amb el tòpic que les Illes som una postal. Volem facilitar un espai als artistes per sortir de l'illa, fet que de vegades costa. A més, considerant que Barcelona és una de les destinacions principals on acudeixen els joves illencs a estudiar, l'EM vol dinamitzar la vida associativa a Barcelona i també la vida social, formant amistats i gaudint de bons moments, a més de potenciar el vincle amb casa seva. I, en definitiva, situar el nostre petit país en el mapa.

Considerant que l'EM fa de 'centre d'unió' i de divulgador cultural, creis que a les Illes falten més entitats com aquesta?

Seria ideal que a cada illa hi hagués un projecte com és l'EM, que agrupàs gent d'arreu del territori insular i promogués l'intercanvi cultural entre illes, tan necessari com és. Però tampoc no podem ignorar quina és la realitat, no ens ha de sorprendre que als joves ens costi posar en marxa iniciatives com aquestes, si en general ja ho tenim difícil a les Balears, tant trobar casa, com feina o alguns estudis. Acabam partint i els anys que podríem dedicar a l'activisme aquí, el feim en associacions de fora. Òbviament, no volem donar la culpa a ningú, sinó animar els joves a organitzar més espais per millorar i enriquir la societat de les Balears.

Com començareu el nou curs?

L'EM també s'ha vist afectat per la crisi econòmica derivada del coronavirus, i ara des de la junta volem fer viables les activitats que fins ara fèiem de manera presencial, com són el ball de bot, la glosa i les presentacions de llibres. Durant la quarantena ja vàrem programar moltes activitats en línia a través de les xarxes socials, com concerts i conferències. Fins ara ens hem mantingut com hem pogut gràcies a l'ajuda dels socis, que no ens han deixat tot i la situació. I, per això, volem retornar l'activitat al centre i veure com podem sobreviure tenint en compte totes les restriccions i mesures de seguretat.

stats