Cati Marqués: "El nostre objectiu a la vida és posar de moda els llibres entre els infants"

Juntament amb Toni Fernández, la seva parella, alça la persiana cada dia de l'única llibreria infantil i juvenil de Mallorca 

Cati  Marqués, més coneguda com a Cati  Baobab, que és com es presenta a les xarxes socials, és psicòloga de formació però també mestra, pedagoga, llibretera i activista infantil per experiència a la vida. Des de la llibreria Baobab, que regenta el seu marit Toni Fernández, promou la lectura entre els més petits.

Com neix l'afició de fer feina amb els nins?

Sempre m'han agradat molt els nins i he volgut treballar amb ells. Quan vaig conèixer en Toni vàrem decidir deixar les nostres feines  i fer un projecte en comú, una llibreria infantil, perquè no n'hi havia cap a Mallorca.

Però Baobab no neix al carrer de Guillem Galmés, on és ara.

No, començàrem a carrer de la Carnisseria, al centre de Palma, on vàrem estar prop d'onze anys. El canvi respon a un 'renovar-se i viure'. Ens va sorgir aquest local molt més gran, que ens permet fer  totes  les activitats que no podíem fer a l'altre. Aquí  intentam  ser un centre de cultura per als nins que en promou totes les vessants  possibles: teatre, música, pintura, contacontes, màgia...  tota classe d'activitats.

Ara mateix, si no passes per Baobab no ets ningú.

[Riu] Ha passat per aquí molta gent coneguda: Víctor  Ubaga Cucorba , Toni Martí,  Mercedes  Leo . Va venir fins i tot  Geronimo  Stilton i ara esperam Maria Bimbolles.

Llegeixen els nins del segle XXI?

A les edats més petites sí, perquè els pares s'impliquen molt a l'hora d'aprendre a llegir. Ara bé, hi ha una edat, entre els 8 i 9 anys, en què s'aturen i costa molt trobar una lectura que els agradi. Ha sorgit el tema dels youtubers, que han publicat molts de llibres que agraden a aquesta edat. Ja va bé, perquè el nostre objectiu a la vida és posar de moda els llibres entre els infants, però també hem de mirar la qualitat literària.

Què hi ha del lema 'si tu llegeixes, ells llegeixen'?

Supòs  que hi ha de tot, però, certament, si dones exemple, els dus a contacontes o els incentives a la lectura acabes  tenint un nin lector. Jo crec més en aquest lema: no hi ha un nin que no sigui lector, simplement no ha trobat el llibre adequat.

I si això ho complementes amb plastilina?

Un any després d'obrir la llibreria vaig fer un betlem de plastilina per al  mostrador . Les mares que passaven i el veien  em demanaven  que els  ensenyés  als seus fills a fer figures com aquelles. Així va sorgir la idea de fer animació a la lectura a través de plastilina. En el meu taller llegim un conte i després en feim  un dels seus personatges. Vaig començar a fer-ho a escoles i biblioteques. Ara ja fa deu anys que faig tallers per tot Mallorca.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF