Especial 10 anys
Microsites 10 anys 30/04/2023

Donam la paraula als subscriptors

Què opinen del diari i d'aquests 10 anys?

6 min
Recull de les portades al llarg dels 10 anys del diari.

Josepa Rubio (60 anys, Sant Lluís)

"Un mitjà en llengua pròpia és una aposta arriscada i necessària"

Josepa Rubio

Josepa Rubio es va subscriure a l’ARA Balears quan sortia en paper dissabte i diumenge, perquè va considerar que “un mitjà de comunicació en català a les Balears és una aposta arriscada i necessària”. Aquesta subscriptora menorquina assenyala que una de les funcions que ha de complir l’ARA Balears és “conscienciar la ciutadania perquè sigui més respectuosa amb el medi ambient”. Si formula un desig a futur, Josepa voldria que la llengua “no estigués perseguida com ara per l’estat espanyol”, per això emfatitza el paper de la premsa en català “en la conscienciació de la cultura i la llengua comunes”, una acció que “l’ARA Balears està fent”.

Guillem Ramis (66 anys, Santa Maria del Camí)

"El periodisme de l'ARA Balears és de selecció, d'interès i ajuda a entendre la realitat"

Guillem Ramis

Guillem Ramis es confessa lector de l’ARA Balears “des del principi” i fa tres anys va decidir fer-se’n subscriptor. “No som un defensor del gratuït total, i tampoc m’agrada que ho sigui el transport públic, ja que no l’acabes d’apreciar”, explica. Per què l’ARA Balears i no un altre mitjà? Creu que en aquest diari les notícies estan seleccionades, “són d’interès”, i és un periodisme que “ajuda a entendre la realitat”. “La premsa avui dia falla molt amb l’excés d’informació”, expressa. A més, davant el retrocés de l’ús social del català a les Balears, creu que és vital protegir la llengua perquè “no estigui en perill”, per la qual cosa un mitjà independent com aquest “no deixa de ser una trinxera que cal reforçar”.

Harry James (32 anys, Palma)

"Voldria un país més plural, que estimi la cultura i vulgui conservar la llengua"

Harry James

Harry James és d’Anglaterra i fa devers quatre anys que viu a Mallorca.Va decidir subscriure’s a l’ARA Balears fa aproximadament un any com una eina per “conèixer la cultura i la llengua pròpies del territori” i, d’aquesta manera, “arrelar bé a l’illa”. “També, per sort, m’ha permès connectar amb la resta de territoris dels Països Catalans”, afegeix. L’ARALlegim i ‘No te’n perdis ni una’ són dues de les lectures preferides de Harry, que també segueix “amb molt d’interès” la secció de Cultura. Per al futur, aquest subscriptor llança un desig: “Voldria un país més plural, que estimi la cultura i vulgui conservar la llengua”. “Amb el vostre compromís, ja ho estau fent possible”, diu.

Antoni Contestí (68 anys, Llubí)

"En som subscriptor per militància a favor de la premsa en català"

Antoni Contestí

Antoni Contestí és subscriptor “des dels orígens del diari –ja ho era del dBalears–, per una qüestió de militància en favor de la premsa en català”. Considera que el que s’ha aconseguit “és d’admirar, perquè s’ha fet una gran tasca a l’hora d’explicar els temes educatius, culturals i territorials, en un context no sempre amistós”. Si més no, creu que “s’hauria de lluitar per tornar a tenir una edició en paper diària, per refermar la presència del català als mitjans”. “D’aquí a una dècada m’agradaria veure unes Illes orgulloses de la seva història i cultura, que es facin valer i no es deixin destruir”, diu. A tot plegat, l’ARA Balears hi pot contribuir “fent un periodisme implicat i conscienciat, i millorant allò que ja fa bé en l’actualitat, apostant sempre per la llengua i sense deixar de banda els seus valors fundacionals”.

Joana Maria Mas (59 anys, Palma)

"El tractament de l'educació ha dignificat la tasca dels docents"

Joana Maria Mas

Joana Maria Mas va començar a ser subscriptora fa dos mesos, tot i que assegura que sempre s’ha informat a través del diari i, després, del setmanari. Per a ella, que és docent, “la tasca que s’ha fet en l’àmbit educatiu, des dels moments més durs del Govern Bauzá, ha ajudat a mostrar i dignificar la feina invisible que fan molts mestres”. En aquests deu anys d’història, “s’han posat sobre la taula temes rellevants, com la realitat sociolingüística i la necessitat de defensar el territori, fugint del groguisme”. D’aquí a deu anys més, diu, “les Balears han d’haver avançat cap a un model turístic i econòmic sostenible, que tingui l’educació com a eix principal”. En aquest sentit, “l’ARA Balears ha de ser l’altaveu de les iniciatives que posin el focus a avançar com a poble, posant els ciutadans sempre al centre”.

Neus Tur (33 anys, Palma)

"El diari ens ajuda a conèixer ca nostra i estimar-nos"

Neus Tur

Per Neus Tur el diari és un producte exclusiu a les Illes. “Només l’ARA Balears fa reportatges de més profunditat, sobretot de temàtica política i social”, afirma. Durant aquests deu anys, considera que el diari “ha ajudat a conèixer i entendre ca nostra, estimar-nos com a col·lectivitat i construir una societat més crítica”. Precisament, això va ser el que la motivà a subscriure-s’hi en tornar de Barcelona: “Crec que és important donar suport als mitjans de comunicació en la nostra llengua que expliquen la realitat des d’aquí”, defensa. Per al futur, pensa que un dels principals reptes és enfrontar-se a “la mentida i la manipulació”, amb les quals “no pot construir-se una societat democràtica ni lliure”, i confia que el diari contribueixi a fer "un país feminista, antiracista, just i ecologista".

Gabriel Coll (24 anys, Lloseta)

"M'agrada que la informació sigui contrastada, no inventada"

Gabriel Coll

Gabriel Coll llegeix la premsa sobretot amb el mòbil i és subscriptor de l’ARA Balears des del 2019 –quan tenia 20 anys. “Vaig conèixer el diari per Twitter i és el que més em va interessar”, diu. Un dels incentius que Coll remarca són les ofertes que hi ha per als subscriptors –sortejos, activitats i descomptes per comprar llibres, entre d’altres–. Aquest llosetí cercava un mitjà en català: “És la meva llengua i és la que vull llegir”. A més, Gabriel destaca l’elaboració de les notícies. “M’agrada que la informació sigui contrastada i no inventada”, diu. Quant al país que imagina en un futur, reivindica la importància de continuar fent premsa en llengua pròpia. “Vull un país que vagi endavant, on es miri pel bé comú. I que a Mallorca es prioritzi el català”, sentencia.

Rosa Babí (69 anys, Santa Eulària del Riu)

"El setmanari em dura tota la setmana. Així, quan tenc la vida organitzada, el puc anar llegint"

Rosa Babí

El format del setmanari és clau per a Rosa Babí: “Em dura tota la setmana, perquè no inclou temes de pura actualitat, de manera que els pots llegir tres dies després. Així, quan tenc la vida organitzada, el puc anar llegint”, manté. Babí n’és subscriptora gairebé des del principi i diu que un dels principals motius és que és nascuda a Catalunya i que ja era lectora de l’ARA. Entre els continguts que més li interessen, destaca el social, com ara “la migració, per com de difícil ho tenen aquí”. Amb vista als propers deu anys, considera que un dels temes a tractar en profunditat serà el dels “treballadors que se’n van”, sobretot en la sanitat, on –a diferència del que passa a l’educació– tenen menys altaveu.

Antoni Jaume (44 anys, Santa Maria del Camí)

"És un mitjà assossegat, tracta l'actualitat sense caure en la trampa de la immediatesa"

Antoni Jaume

La família d’Antoni Jaume és subscriptora de l’ARA Balears des dels començaments: l’any 2013. “Ens assabentàrem de la seva existència en un concert a Porreres, on se’n repartiren exemplars per promocionar-lo”, explica. S’hi varen subscriure tot d’una: “Per a nosaltres és molt important que existeixi un diari en català a les Illes”. “Ens agrada perquè és un mitjà assossegat, tracta temes rellevants i d’actualitat, però sense caure en la trampa de la immediatesa”, remarca. Malgrat que aquest subscriptor està satisfet amb el setmanari, també li agradaria que l’ARA Balears “pogués tornar a sortir més dies en paper” i que continuï analitzant els reptes als quals s’enfronten les Illes.

Marisa Cerdó (58 anys, Palma)

"L'oferta d'opinió, per la seva varietat i qualitat, és insuperable"

Marisa Cerdó

“En som subscriptora des del primer dia”, diu orgullosa Marisa Cerdó, professora, que ja va ser a la presentació del diari el maig de 2013. “M’agrada com tractau els temes, i els temes en si. Parlau de gentrificació, dels problemes del medi ambient, i m’ajudau a entendre allò que passa. Deu anys després, el producte manté la qualitat i el rigor, i val molt la pena”, assegura. A més, per Marisa els articles d’opinió són fonamentals. “N’hi ha molts i d’altíssim nivell, i m’ajuden a formar la meva visió de les coses”, diu. De fet, segons Cerdó, “l’oferta d’opinió de l’ARABalears, per la seva varietat i innegable qualitat, és realment insuperable”, sentencia aquesta professora.

stats