MEDI AMBIENT
Part Forana 03/01/2014

Nous impostos per anar al camp

Lloret farà pagar per anar a la comuna, tal com han fet altres consistoris

Margalida Bonnín
3 min

Lloret.Propietat del poble o propietat de tots els mallorquins? La gestió de l'espai comunal i el compliment amb els drets i deures de les persones que l'utilitzen s'han convertit en un maldecap per a alguns consistoris que tenen una comuna i que ara es replantegen la manera de regular-hi l'accés. Les solucions aportades varien d'un ajuntament a l'altre i, en alguns casos, han provocat forta polèmica.

El darrer ajuntament a actuar ha estat el de Lloret. A partir del 15 de gener, farà pagar un euro a cada persona que passi el dia a la zona recreativa de la comuna del municipi, on fins ara l'accés a peu era gratuït. Amb aquesta mesura recaptatòria, el Consistori pretén tenir fons per pagar les despeses en el tractament dels fems de les més de 200 persones que en un dia poden arribar a ocupar aquest espai natural.

La taxa no serà aplicable ni als lloretans ni als infants, i se suma a la quota mensual que ja paguen els usuaris de caravanes per poder-hi acampar i cuinar. El seu control tampoc no serà estricte, perquè no es preveu que hi hagi ningú cobrant entrada a l'accés. Amb la recaptació d'aquests doblers, explica el batle, Joan Jaume, es pretén fer front al dèficit de prop de 30.000 euros en tractament de residus que pateix el municipi, que l'any 2014 manejarà un pressupost de tan sols 609.000 euros.

Lloret segueix les passes de Bunyola, on des del mes d'octubre s'aplica l'ordenança fiscal inclosa en el Pla d'Usos d'aquesta zona forestal de 716 hectàrees. Els vehicles que hi accedeixin han de pagar 6 euros. Aquest impost per als cotxes se suma a d'altres que han contrariat els excursionistes i escaladors que sovintegen l'indret, els quals els consideren abusius: entre d'altres, hi ha l'obligació de pagar 10 euros per escalar (que provocà una manifestació en contra el mes de novembre passat) o 20 euros per fer-hi una volta amb cavall. Segons explicà ahir Jaume Isern, batle del municipi, de moment s'han recaptat devers 3.000 euros, entre els quals s'inclouen els doblers dels 420 vehicles que han accedit a la zona del 15 d'octubre al 20 de desembre de 2013.

Compensacions per al poble

A Fornalutx, on la zona comunal ocupa el puig de sa Bassa, el batle, Joan Albertí, s'ha reunit amb la Direcció General de Medi Natural per reclamar una solució a la massificació del lloc. L'accés es manté lliure, però, segons diu, són necessàries "importants millores en el manteniment de l'espai". "La gent que ve de Palma o d'altres pobles té dret a passejar-hi, però hi ha d'haver una compensació per al poble que se n'ocupa", afegeix. Segons apunta, els caps de setmana de primavera i hivern, la comuna sol estar plena de gent que, sense cap control, pot suposar un perill per a la conservació de l'espai i també per a ella mateixa, ja que sovint entra als vedats de caça, on hi pot haver caçadors amb escopeta.

A Selva, municipi que té dues comunes (a Caimari i a Biniamar), els caçadors hi gaudeixen d'una concessió per caçar i els pastors d'una altra per pasturar-hi els animals. Segons explica el batle, Joan Rotger, no s'ha plantejat fer pagar als visitants, però sí aprofitar l'espai per treure'n un rendiment turístic. En un termini de sis mesos, apunta Rotger, s'haurà elaborat un pla de turisme esportiu, amb rutes de senderisme de diferents nivells de dificultat, que tindran com a objectiu atreure visitants al poble.

El benefici per al municipi, de fet, és una de les raons de ser de les comunes. El batle fornalutxenc Albertí explica que antigament aquest terreny servia perquè els seus habitants hi poguessin anar a cercar llenya o hi pasturassin les ovelles, quan la temporada de recollir oliva havia acabat. Actualment, són espais d'excursionisme i de reunió els caps de setmana d'hivern, quan és habitual trobar-hi les zones recreatives plenes a vessar de gent.

stats