Tema del dia 13/11/2014

“L’Estat ens ha volgut fer por, però ja no ens en fa”

Mas inicia avui amb Junqueras els contactes post 9-N

Marc Colomer
3 min

BarcelonaAdvertència clara i contundent del president de la Generalitat, Artur Mas, ara reforçat per l’èxit del 9-N: “La millor manera d’expressar la desconnexió de la gent de cara a l’Estat és que ja no ens fan por. Ens han volgut fer por i ja no ens en fan”. Així va respondre a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, disposada a la “autoinculpació”, durant la sessió de control parlamentari al president, la primera després del procés participatiu de diumenge, en què la dirigent republicana va instar a buscar un acord per avançar cap a la independència. Perquè, pels republicans, diumenge va quedar demostrat que “la ciutadania ja ha desconnectat” de l’estat espanyol i “està preparada per a un pas més”.

Mas començarà avui amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, la roda de contactes amb els líders dels partits pro referèndum per analitzar l’escenari post 9-N i decidir els pròxims passos a fer, ja sigui convocant eleccions o ajornant la convocatòria fins al 2016. Seguirà amb els líders del PSC, ICV-EUiA i la CUP, i tancarà els contactes amb CDC i Unió. Entre les prioritats del president hi ha mantenir el que considera la baula feble del procés: la unitat política.

Per Mas, el govern i els aparells de l’Estat estan “confosos, desconcertats i irritats” pel resultat del 9-N, i és en aquest context que situa l’embat ara judicial com a resposta a un contenciós de naturalesa política. Malgrat els embats, però, Mas no perdia ahir l’oportunitat de reptar el PP, minuts abans de la compareixença de Rajoy, a “posar urnes”, aquest cop de manera pactada i amb resultat vinculant, per mesurar els suports reals al no a la independència. Perquè, pel president, la imatge d’un govern com l’espanyol perseguint judicialment el Govern per haver posat urnes seria “dramàtica” per a la mateixa Espanya.

La resposta la rebia de boca del president espanyol: no cal ni parlar-ne. La unitat d’Espanya no es pregunta ni es negocia. Alícia Sánchez-Camacho ho reblava des del mateix Parlament quan va advertir que la justícia espanyola seria “implacable” amb els que, a criteri del PP, s’han saltat la llei amb “xuleria”.

Montilla, al costat de Mas

En aquest context d’eventual judicialització del conflicte polític català, ahir Mas rebia un suport inesperat que situa el PP encara més a l’extrem. L’expresident de la Generalitat José Montilla va anunciar que donarà suport a Artur Mas si la Fiscalia tira endavant la querella contra el president i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. “Més enllà de les legítimes diferències de criteri que ens poden confrontar, és el meu president. Si es confirma aquesta mesura, el president Mas comptarà amb el meu suport”, afirmava Montilla. D’aquesta manera l’expresident rebutjava la resposta de Madrid al 9-N i demanava a Rajoy que “reorienti” l’actuació i que, “en lloc de pressionar” la Fiscalia, dialogui i posi “solucions sobre la taula”. Va assegurar que apel·lar als tribunals va “en sentit contrari” i lamenta que Rajoy “caigui en la temptació” de “deixar-se portar pels més radicals de la dreta espanyola”.

La imatge de les cues davant les urnes ha irritat l’ala més dura del PP. Retreuen al president espanyol i als populars catalans que donessin per fet que Mas no posaria urnes desafiant la suspensió del TC. En el vocabulari del PP, aquest dies sonen paraules com malversació, desobediència i prevaricació.

Mentre Mas deplorava que els aparells de l’Estat intentin, “com sempre”, veure “quant volum de por poden fer” -“cada vegada menys, prenguin nota”, responia ell mateix-, el seu soci de federació, Josep Antoni Duran i Lleida, implorava a Rajoy que negociï i “intenti trobar una proposta en comú” per sotmetre-la a consulta dels catalans. En paral·lel, Procés Constituent se sumava ahir a ERC i la CUP en la demanda de convocatòria d’eleccions de tall constituent.

stats