TRANSPARÈNCIA
Política 29/07/2016

Els sous del Govern ens costen 8,8 milions anuals

La parella de la consellera de Salut i sis alts càrrecs més guanyen més que Francina Armengol

Jaume Vinyas
3 min
Foto oficial de la presidenta, Francina Armengol,  Amb els seus consellers a La Llonja.

PalmaEl Govern podria gastar, enguany, fins a 8.837.547 euros a pagar els sous dels alts càrrecs i personal eventual. Així es desprèn de les xifres publicades, ahir, per la Conselleria de Transparència en compliment dels Acords pel Canvi. El departament que dirigeix Ruth Mateu va publicar els emoluments de la presidenta, Francina Armengol, i dels 172 càrrecs de confiança al Govern, les empreses públiques i organismes autònoms vinculats. Un d’aquests, però, el de director de Recursos Humans i Relacions Laborals de l’IB-Salut, està vacant. N’hi ha dos, a més -la Fundació Conservatori Superior de Música i Dansa i la Fundació Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears-, que estan coberts per la mateixa persona, que només cobra un sou.

El càrrec més ben remunerat és el director de l’Advocacia, Lluís Segura, un funcionari amb condició d’alt càrrec que guanya gairebé 87.000 euros; a continuació el segueixen l’interventor general, Joan Martí Cerdà, i el director general de l’IB-Salut, Juli Fuster, amb una retribució bruta de 79.318 euros. Es dóna la circumstància que Fuster va sonar com a conseller de Salut, però finalment fou nomenada la seva parella, Patrícia Gómez, per complir amb la paritat de gènere entre consellers. Amb tot, Fuster n’ha sortit guanyant i s’endú 21.436 euros més que un conseller, càrrec que es remunera amb 57.882 euros bruts anuals.

Foto oficial de la presidenta, Francina Armengol,  Amb els seus consellers a La Llonja.

L’escala de salaris dins el Govern va descendint de manera progressiva. Els directors generals i els secretaris generals cobren 53.464 euros, i els responsables i assessors de comunicació, 46.283 euros cadascun. Per sobre d’aquests, hi ha la presidenta, Francina Armengol, que cobra 65.584 euros.

Organismes vinculats

El salari de la presidenta està a la mateixa altura que el dels alts càrrecs dels organismes vinculats a la Conselleria de Salut. La directora gerent de l’Hospital Universitari de Son Espases, per exemple, cobra 72.000 euros, mentre que els caps d’Àrea de Salut a Mallorca, Menorca i les Pitiüses guanyen entre 63.000 i 65.000 euros. Al mateix nivell es troben els directors gerents dels hospitals de Son Llàtzer, Manacor i Inca. Els directors d’altres organismes com l’IB-Dona, l’Agència Tributària i l’Institut d’Estadística (Ibestat) s’enduen 53.464 euros, el mateix que el director general d’IB3, Andreu Manresa, i els directors de la televisió i la ràdio públiques.

Aprovat just en paritat

La Conselleria de Transparència, Cultura i Esports va destacar, en un comunicat, que la publicació dels sous dels alts càrrecs “pretén fer una passa més cap a la transparència institucional i complir amb els compromisos adquirits mitjançant el codi ètic, que els alts càrrecs van firmar el mes de juny passat.

Amb tot, la publicació dels sous dels alts càrrecs evidencia que el Govern encara ha de fer feina en pro de la igualtat. La presència de dones entre els alts càrrecs supera amb prou feines el 41%, una xifra que compleix de manera molt justeta els objectius fixats per l’Executiu, una diferència màxima de 60-40 entre els dos sexes. En aquest sentit, les conselleries més desiguals són la d’Hisenda i Administracions Públiques, on hi ha 8 homes i 3 dones, i la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, on fan feina 7 homes i 3 dones. Igual de desigual, però a l’inrevés, és la Conselleria de Serveis Socials, on fan feina set dones i tres homes. La diferència és més abismal a les empreses públiques, on hi ha gairebé el doble d’homes (23) que de dones (14) als llocs de director gerent. En els organismes autònoms del sector públic instrumental (principalment vinculats al Servei de Salut) la diferència és similar. De 16 càrrecs de director gerent, només cinc són dones.

stats