Misc 28/08/2014

Sánchez explicarà la seva proposta federal en persona al president

Ara
2 min

MadridFa mesos que el PSOE defensa una reforma federal de la Constitució com a via per resoldre el repte sobiranista plantejat a Catalunya. Dimecres que ve el seu secretari general, Pedro Sánchez, l’hi explicarà personalment al president de la Generalitat, Artur Mas, en una trobada a la capital catalana.

Tot i aquesta reunió, la direcció socialista té clar que en les pròximes setmanes no collarà el president espanyol, Mariano Rajoy, amb el debat català. La prioritat política de Sánchez, com ja es comença a veure aquests dies, és recuperar l’agenda social per fer oposició al PP. En el debat territorial fa costat a la Moncloa per oposar-se al 9-N.

Sense prémer gaire l’accelerador, el PSOE no renuncia a començar des d’ara a concretar els detalls de la proposta, que vol posar al centre del focus quan la polèmica no se centri en la legalitat de la consulta. El secretari de política federal, Antonio Pradas, va avançar la intenció de convertir el Senat en una “veritable cambra territorial” i de buscar un “consens bàsic” en l’evolució de l’estat autonòmic cap a un de federal. Va reclamar a Rajoy que reformi l’actual model de finançament de les comunitats autònomes, una reforma que genera tensió entre els barons del PP i que no figura entre les prioritats del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Sánchez i Mas ja van conversar després que el polític socialista fos elegit com a substitut d’Alfredo Pérez Rubalcaba. L’anterior líder del PSOE ja va anar l’octubre passat a Barcelona per citar-se amb Mas, uns mesos després que el president de la Generalitat es trobés amb ell i Pere Navarro a Madrid.

stats