ELECCIONS
Política 20/12/2014

Sánchez acluca l’ull a les classes mitjanes

El líder del PSOE assegura que acudirà al seu “rescat” davant un miler de militants a Palma

Ara Balears
3 min

PalmaEl discurs social, les aclucades d’ull als aturats i a les classes mitjanes i treballadores, combinat amb una contundent crítica al president espanyol Mariano Rajoy i al seu partit per la seva política econòmica i social marcaren el parlament del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en el sopar de Nadal del PSIB. En la primera visita a les Illes des que fou elegit secretari general dels socialistes també es va comprometre a millorar el finançament de l’Arxipèlag, aprovant un nou Règim Especial per compensar els desavantatges de la insularitat, i va encoratjar la candidata autonòmica del seu partit, Francina Armengol, a fer possible el canvi l’any vinent.

Davant prop d’un miler de militants i simpatitzants socialistes reunits al Poble Espanyol de Palma, Sánchez va prometre que, si governa, restituirà la prestació no contributiva per als aturats sense prestació, derogarà la reforma laboral, que va qualificar de “fracàs”, reformarà l’article 135 de la Constitució i garantirà el manteniment i l’extensió del sistema de dependència. També es va comprometre a incrementar el salari mínim i a defensar la llei de l’avortament, la llei del matrimoni entre persones del mateix sexe i a lluitar per aconseguir “una Espanya laica”.

El secretari general del PSOE va combinar el plantejament de propostes amb durs retrets al PP i a Rajoy. El va acusar de governar per al “10% de la població amb més recursos”, de beneficiar les grans empreses amb excempcions d’imposts mentre castiga les classes treballadores amb més pressió fiscal i redueix les prestacions per als desocupats. “Ens alegrarem quan les dades positives de l’economia arribin al conjunt de la població”, apuntà. I advertí que si hi ha doblers per rescatar els bancs encara amb més raó n’hi ha d’haver per rescatar les famílies que tenen dificultats.

Classes mitjanes

Sánchez va animar els socialistes a dir a les classes mitjanes i treballadores que el PSOE els acudirà a “rescatar” quan tregui el PP del poder. I va censurar el discurs triomfalista del PP sobre la sortida de la crisi econòmica. “No hi haurà recuperació fins que acabi el creixement de la desigualtat”, afirmà el líder del PSOE.

Sánchez Castejón també va centrar el seu discurs en la regeneració democràtica i situà el seu partit com a abanderat en aquest camp. Assegurà que mentre els comptes del PSOE estan penjats a la seva plana web, per conèixer els del PP s’ha de preguntar al jutge Ruz o anar a Suïssa. Afirmà que la seva formació ha protagonitzat els canvis més importants en l’Espanya democràtica i defensà que cal un govern progressista que situï “el partit de la Gürtel, la corrupció i el frau electoral” a l’oposició perquè es regeneri. “S’ho mereixen”, va dir, “pels Blesa, Rato, Matas i tants altres que han avergonyit societats honestes com aquesta”. Acusà el govern central d’apartar el jutge Ruz de tots els casos relacionats amb el PP i donà per fet que el govern ha “forçat” la dimissió del fiscal general de l’Estat perquè “no es doblega als seus interessos”. També va retreure al PP que en lloc d’escoltar la ciutadania aprovi la ‘llei mordassa’.

Més finançament

Durant el transcurs de l’acte, el líder del PSOE va retre un homenatge a un dels militants més antics del partit a les Illes, Pepe Minuesa, de 95 anys i amb 81 anys d’afiliació a la formació. Sánchez també es va referir en la seva intervenció a la situació de Balears. “Des que he arribat a Mallorca he notat que hi ha ganes de canvi” i “2015 serà l’any del canvi”, va dir. Al matí, en un acte organitzat per la cadena Ser, el secretari general del PSOE es va comprometre a millorar el finançament de Balears i va avançar que, si és president del govern espanyol, aprovarà un nou Règim Especial Balear (REB), que ja s’hauria d’haver aprovat per compensar els desavantatges de la insularitat. “Cal renovar el règim fiscal especial de Balears, que no ha estat renovat” pel govern autonòmic ni pel central, va dir, tot i que el règim especial no és pròpiament un règim fiscal. També va anunciar que millorarà la inversió per càpita de Balears, que històricament és a la coa de l’Estat en el repartiment previst pels pressuposts generals.

El líder del PSOE continua avui els actes a Mallorca.

stats