INICI DEL CURS POLÍTIC
Política 28/08/2016

El Parlament més polièdric inicia un any decisiu

Els grups parlamentaris afinen la seva estratègia marcant prioritats i pensant en els pressupostos

Jaume Vinyas
5 min
TOT A PUNT La taula que ocupa la presidenta del Parlament, Xelo Huertas. / ISAAC BUJ

PalmaEl Parlament ja és a punt per al sus d’un curs polític que serà fonamental per al decurs de la legislatura. El Govern de José Ramón Bauzá ja sona molt llunyà i l’Executiu que presideix Francina Armengol haurà de marcar l’empremta pròpia en una sèrie de mesures cridades a part del seu llegat: l’Oficina anticorrupció i el debat sobre els efectes de la massificació turística ocuparan bona part dels titulars d’aquí a finals d’any, juntament amb la negociació i elaboració dels pressupostos. Tot això, amb un ull posat a Madrid, d’on s’esperen uns nous finançament i Règim Especial (REB).

PP

Demanen més diàleg a un Govern que només deroga

El principal partit de l’oposició treballa, en aquests moments, en les iniciatives parlamentàries per als primers mesos del curs polític, encuriosit per saber què prepara el Govern “després d’un any marcat per les derogacions”, segons explica la portaveu parlamentària, Marga Prohens. “Ara serà quan de veritat s’hauran de posar a governar i començar a portar propostes que consolidin aquest creixement econòmic que van heretar”, afegeix.

Prohens demana al Parlament que debati sobre “els temes que interessen als ciutadans” i cita “el turisme, l’aigua i el territori”, a banda de la sanitat i l’educació, sectors des d’on, assegura, arriben notícies preocupants. També reclama la fi del que considera un “diàleg de postureig” amb l’oposició, i afirma que manté “la mà estesa per parlar dels grans temes”.

PSIB

Confiança en la salut del Pacte i recels cap a Montoro

Els socialistes afronten el nou període parlamentari “amb molta il·lusió, com sempre”, segons el portaveu parlamentari, Andreu Alcover, qui destaca la gran quantitat de normatives que caldrà legislar. Amb tot, assegura, el que més preocupa el PSIB són els pressupostos, principalment per l’actitud del govern central en funcions, que es nega a facilitar el sostre de despesa. A la pregunta de si tem més Montoro que les exigències de Podem, Alcover respon rotund: “Ens fa més por Montoro, sens cap dubte”.

Podem

Entre el desencís i la necessitat de continuar lluitant

La formació dels cercles donarà el sus al curs polític aquest mateix dimecres amb una reunió amb la consellera d’Economia, Catalina Cladera. “Hem de recopilar certa informació abans de decidir la nostra posició respecte de si feim el mateix que l’any passat, esperar a rebre el pressupost i presentar-hi esmenes, o si entram a participar en la seva elaboració, que encara no hem decidit”, assenyala la portaveu parlamentària, Laura Camargo. Podem, afegeix, continuarà enarborant la bandera de la recuperació de drets bàsics per a la ciutadania, tot i que, després d’un any a les institucions, han constatat -segon diu- que “és molt complicat fer de les institucions l’avantguarda del camí polític, perquè hi ha moltíssimes limitacions de molt tipus”. “Fins i tot amb un full de ruta clar com són els Acords pel Canvi encara hi ha coses que no funcionen i que no s’estan transformant en la mesura que havíem plantejat”, comenta.

Finalment, assenyala un eix d’actuació fonamental: l’auditoria ciutadana del deute. “Està pendent i necessitam posar fil a l’agulla de com s’han pogut generar aquests 9.000 milions d’euros de deute”, afirma.

MÉS per Mallorca

Sostre de places turístiques i més doblers per al medi ambient

Els ecosobiranistes reclamaran una major dotació pressupostària per a la Conselleria de Medi Ambient, “que va quedar limitada en els pressupostos passats”, segons explica el diputat Antoni Reus. MÉS també exigeix abordar el debat sobre la massificació turística, que haurà de pivotar a partir de “dues lleis que hauran d’anar coordinades: la de l’habitatge i la del lloguer vacacional”. En aquest sentit, els ecosobirnaistes volen impulsar el debat sobre el límit de places turístiques assenyalant que “no és una novetat. El Partit Popular ja ho va fer l’any 1983 amb el sistema d’intercanvi de places”. Amb tot, assenyala que “el concepte va ser un colador d’excepcions. Ara, seria necessari recuperar-lo i perfeccionar-lo”.

El Pi

Continuisme i crítiques al debat sobre la massificació turística

El portaveu parlamentari de la formació, Jaume Font, avança que mantindrà una línia continuista basant-se en “unes idees clares”. “Continuarem donant suport al Govern en la lluita per un millor finançament, el suport a la petita i mitjana empresa i a una millora de les inversions en el sector industrial i la recerca... més que res per no tornar a aguantar les mateixes discussions de cada estiu”, afirma en referència a les crítiques sobre la massificació turística.

MÉS per Menorca

Pendents de la tarifa plana i uns pressupostos equilibrats

Els ecosobiranistes menorquins estaran molt pendents de la modificació del REB, que ha d’incloure la tarifa plana per als vols interinsulars, una de les seves propostes estrella. La modificació de la llei electoral i la d’iniciatives legislatives populars seran altres focus d’atenció, tot i que el portaveu parlamentari, Nel Martí, admet que la primera està un poc més verda, “perquè el PSIB ens ha demanat un temps de reflexió”. La preservació del medi ambient serà un altre cavall de batalla del grup, el qual admet que durant el primer any de legislatura es va posar més èmfasi en la sanitat i l’educació, “perquè veníem d’on veníem”.

Amb vista als pressupostos, no creu que hi hagi gaire problema per tancar-los, però fa una advertència: “Han de reflectir l’equilibri territorial, perquè si algunes illes no s’hi veuen representades, això genera una desconnexió brutal. Si no començam a pensar en termes generals i no afegim una clau territorial, això generarà una dificultat”.

Ciutadans

La comissió de Sa Nostra com a emblema de regeneració

La formació que, a les Balears, lidera Xavier Pericay confia que la seva proposta de crear una comissió d’investigació sobre la desaparició de Sa Nostra, que es debatrà aquest mes de setembre, tiri endavant amb el suport de la majoria de forces parlamentàries. El portaveu a la cambra és conscient del pes que tenen en nombre de diputats, però espera que el Govern dialogui més amb l’oposició. “Estaria bé que, com a mínim, ens informassin de les seves intencions. Després, la nostra opinió pot ser ben rebuda o mal rebuda. El que no pot ser és que passin olímpicament de nosaltres”, especifica.

Més enllà de la manca de diàleg, la formació també posarà el focus en la qualitat dels sistemes educatius i de salut. “Les Balears estan enfonsades en tots els paràmetres educatius. S’hi ha invertit més, però no hi ha hagut en cap moment una reflexió sobre el que realment s’ha de fer”, diu, una crítica que fa extensiva a la política sanitària: “Hem de deixar de fer grans declaracions, com la d’obrir els centres d’atenció primària, i no tenir gent per cobrir el servei”, conclou.

Gent x Formentera

La protecció del litoral com a línia vermella

La diputada per Formentera, Silvia Tur, inicia el curs polític amb el convenciment “que queda molta feina pendent”, i assenyala que el 75% dels seus esforços anirà destinat a “posar el centre d’atenció política en la necessitat de regular els fondejos i les activitats que s’estan duent a terme al Parc Natural de ses Salines”.

En aquest sentit, esmenta una altra “batalla fonamental”: reclamar els mitjans necessaris per garantir la protecció del litoral de l’illa. Afegeix que no es conformaran a tornar al nivell previ a les retallades de Bauzá, perquè “continuaríem estant en dèficit”, i conclou, contundent, que “això pot ser que condicioni l’aprovació dels pressupostos per part nostra”. Tur no té inconvenient a utilitzar el terme “línia vermella”. “Ho serà clarament perquè, enguany, la prioritat s’ha centrat en educació, en treball , benestar social i salut, que són elements bàsics, però, francament, el que preocupa actualment als formenterers és la regulació de les activitats nàutiques”, subratlla.

stats