ENTREVISTA
Política 11/04/2015

Bartomeu Cifre: “L’actuació del PP a Pollença i Alaró afectarà els resultats de les autonòmiques”

M. Bonnín
3 min
Cifre podria ser expulsat del PP, on està afiliat des de fa prop de 20 anys.

PollençaBartomeu Cifre, batle de Pollença, es presentarà als comicis amb una agrupació d’electors perquè l’aplicació del codi ètic li impedí ser el candidat del PP, que ara farà una candidatura alternativa.

Fa tres setmanes us reuníreu amb José Ramón Bauzá i Antonio Gómez i en sortíreu tranquil. Us van dir que us hi podíeu presentar?

Vaig detallar les dues causes que tenc obertes. Gómez va dir que en una d’elles era d’aplicació el codi ètic i que hi havia moltes possiblitats que s’arxivàs abans que es convocassin eleccions. Jo no podia estar pendent d’una decisió judicial. Vaig posar el dia de la convocatòria com a data límit per decidir i llavors vaig comunicar a la junta local que no seria candidat. Ningú digué que s’hi volia presentar. Al contrari: 17 persones de 20 estaven a favor que cercàs una fórmula per continuar.

Creis que la direcció del partit no volia que fóssiu candidat a batle?

No ho puc entendre així. Aquesta situació és el resultat d’una aplicació d’un codi ètic totalment injust. És més estricte que el que defensa la direcció general del PP. Diu: “Ningú pot sortir d’aquesta retxa que jo he marcat”. Ja no fa falta discutir més.

Bauzá ha sacrificat els batles en benefici del seu discurs?

En els 12 anys que he estat en política, estic acostumat als pactes i a haver de dialogar molt i raonar molt cada decisió que prenc. No passa res per rectificar. És una qüestió de principi polític, d’una manera de governar. Aquesta no rectificació seva tindrà conseqüències? Ho veurem dia 24. L’exercici de govern consisteix a prendre decisions que poden ser impugnades via penal i que et fan estar en el punt de mira judicial. Això és corrupció o no? Jo no he prevaricat. Tenc una causa per un tema de renous i una denúncia que no té ni cap ni peus posada per una persona que ha estat condemnada per la justícia. Quina credibilitat té?

Per què Bauzà no pot anar a pobles?

Que no pugui anar a un poble amb la mateixa tranquil·litat que jo em passeig pel meu no es deu a la corrupció o al codi ètic, sinó a decisions que ha pres durant la seva acció política.

Com en matèria lingüística.

Sí. Crec que hi ha hagut polítiques econòmiques bones, eclipsades per altres decisions més inflexibles. S’hauria d’haver mantingut un equilibri que hi era de feia temps, i no ho dic jo, ho diuen dirigents de pes, començant per Cañellas.

La situació aquí i a Alaró afectarà els resultats de les autonòmiques?

Estic convençut que sí. Però no només pel que passa ara. De vegades ens pensam que la gent no té criteri, però en té molt a l’hora de votar.

Us expulsaran del PP?

Si ho han de fer, que ho facin tal com marquen els estatuts. Reunint el comitè de drets i garanties i que els meus companys i jo ens puguem defensar. Des de la darrera cridada de Miquel Vidal, quan em demanà que esperàs 10 dies més per prendre la decisió, no he rebut cap cridada del partit, llevat de companys que a títol personal m’han donat suport.

Vàreu dir que esperau un canvi de direcció al partit.

Jo pertany al PP de fa 17 o 18 anys. No faig això per anar-me’n a un altre partit. Si em lleven, que em llevin. No tenc aspiració d’anar-me’n, sinó que es reprengui una essència del partit que s’ha perdut: regionalista, que tenia un fet diferencial molt clar en la nostra comunitat, que arribava a tota una sèrie de consensos als quals ara no s’arriba.

Els batles rebels us llevau la marca Bauzá per tenir millor resultat?

No. I el meu n’és un cas flagrant. Vaig prendre una decisió i el partit no ha tornat a dir-me res, però ha fet una feina intensíssima. Si els mateixos esforços que fan per poder muntar una candidatura del PP a Pollença els haguessin fet cap al municipi durant aquests quatre anys... seríem uns privilegiats.

Us han parat una trampa?

No me l’han parada perquè no m’he deixat. N’és una prova que tenim prou avals per concórrer.

stats