Misc 21/06/2013

L'esquerra moderada deixa el govern grec per la supressió de la televisió pública

El primer ministre, Andoni Samaràs, veu reduïda la seva majoria i es queda amb 153 diputats dels 300 al Parlament

Agències
2 min

BarcelonaEl partit de l'esquerra moderada Dimar ha deixat el govern tripartit grec en no haver-se arribat a un acord per solucionar la crisi desencadenada pel tancament de la ràdio i televisió gregues.

La decisió deixa en una situació complicada el govern del conservador Andoni Samaràs, que ara només compta amb el suport del Pasok, el Partit Socialdemòcrata.

Entre tots dos sumen 153 diputats de 300 seients que hi ha al Parlament grec, de manera que la renúncia deixa el govern amb una majoria menys sòlida.

El partit Dimar ha volgut deixat clar en un comunicat que mantindrà el suport a totes les reformes que s'han fet des d'un principi i que seguirà donant suport al govern en situacions puntuals.

El govern grec tirarà endavant

Per la seva banda, el primer ministre grec, Andoni Samaràs, va afirmar ahir que està preparat per tirar endavant sense el suport de l'esquerra moderada.

“M'agradaria continuar junts tal com vam començar o ens haurem de moure en un altre camí”, va dir Samaràs en un discurs televisat. El primer ministre grec va afegir que la seva voluntat "és acabar els nostres esforços per salvar el país, sempre en el termini de quatre anys que ens havíem marcat”.

La decisió ha coincidit amb un nova estirada d'orelles de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional a Grècia, amb el descobriment d'un possible dèficit de finançament per la retirada d'alguns bancs centrals de la zona euro per refinançar les seves pertinences de bons del govern grec.

Samaràs, sota pressió

Aquesta darrera crisi de govern va començar 10 dies abans quan el govern de Samaràs decidís tancar sobtadament la televisió pública grega, amb 2.600 treballadors, cosa que va provocar tensions amb els seus socis de govern, sindicats i els propis periodistes.

Després d'haver de rebutjar aquests acomiadaments, Samaràs va oferir tornar a contractar uns 2.000 treballadors de la nova emissora, una decisió que tenia el suport del Pasok, però no d'Esquerra Democràtica.

Després de la renúncia, s'espera que el Pasok tingui un paper més important dins del govern.

Tot i això, un portaveu de l'oficina de premsa del primer ministre ha dit a Efe que encara no està clar que hi hagi d'haver una reunió entre Samaràs i el líder del Pasok, Evànguelos Venizelos, per tractar la remodelació del govern i el futur de la ràdio i la televisó pública gregues, que segueixen sense emetre tot i l'ordre judicial que decretava que les emissions s'havien de reprendre.

stats