Política 24/10/2016

El número 2 de Gürtel llança dards contra Garzón i la Fiscalia en el judici

Pablo Crespo recorda que l'exjutge i el ministeri públic van permetre escoltes il·legals de les seves converses amb el seu advocat a la presó, fet pel qual el magistrat va ser inhabilitat després

Efe
3 min
El número 2 de Gürtel, Pablo Crespo, declarant avui en el judici pel cas de corrupció que esquitxa el PP

MadridEl presumpte número 2 de la trama Gürtel, Pablo Crespo, ha insistit avui a no ratificar les declaracions que va fer en el seu moment davant els jutges Baltasar Garzón i Antonio Pedreira, perquè després de fer-les va saber que les seves converses a la presó, amb el seu advocat, havien estat gravades i escoltades, una pràctica que és il·legal, perquè les comunicacions amb els lletrats són confidencials.

D'aquesta manera ha contestat a la fiscal Concepción Sabadell en la sessió d'avui del judici pel cas de corrupció que esquitxa el PP. La fiscal li ha recordat les declaracions que va prestar davant dos dels instructors d'aquesta causa, en les quals ratificava unes declaracions policials que, segons Crespo, van ser obtingudes "en unes condicions d'amenaces i de pressió continua de l'agent de policia instructor", el qual ha identificat amb el seu número de placa.

Crespo ha explicat també que després de ser arrestat el febrer del 2009 va passar el cap de setmana en un calabós perquè l'exjutge Baltasar Garzón no va prendre declaració als detinguts fins dilluns "per raons òbvies que tots coneixem", en referència a la cacera a la qual el magistrat va assistir amb l'exministre de Justícia Mario Fernández Bermejo, que li va costar el càrrec per un problema en la seva llicència de caça.

"Com a les masmorres de l'Edat Mitjana"

Abans de ser portat davant el jutge, ha recordat que va estar 3 hores declarant mentre l'agent l'amenaçava "brandant la Lecrim –llei d'enjudiciament criminal– i dient que ell també la coneixia" i el seu advocat li feia senyals perquè no declarés, "perquè sabria més que jo", ha afegit Crespo.

En ser preguntat per la jutge per què no va presentar en aquell moment una queixa per aquest tracte, ha comentat que del jutjat de Garzón va tornar "directament al forat fosc en el qual estava ficat, i després, a Soto del Real", on finalment es va poder rentar, perquè als calabossos judicials, que ha comparat amb "les masmorres de l'Edat Mitjana", no "es podien fer les necessitats bàsiques".

"L'única queixa que vaig presentar va ser la de les escoltes il·lícites de Garzón amb l'aquiescència, amb perdó, amb la Fiscalia per a la qual vostè treballa", ha dit dirigint-se a la fiscal. L'autorització d'aquestes escoltes a la presó va portar a la inhabilitació de Garzón com a jutge, en ser condemnat pel Tribunal Suprem.

Crespo ha insistit que la ratificació de la seva declaració policial –primer davant Garzón i mesos després al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), davant Antonio Pedreira– es va fer després que la Fiscalia hagués estat escoltant les converses amb el seu advocat. "Van escoltar la meva estratègia de defensa", ha subratllat.

"Eren converses gravades i escoltades per la Fiscalia, Garzón i els policies que declararan en aquest judici com a pèrits", ha lamentat Crespo, i ha assenyalat que les preguntes que li van fer estaven "dirigides per les converses que s'havien escoltat".

"Jo en aquell moment no sabia que estava sent escoltat. Del que sóc conscient és de l'estat en què estava quan vaig ratificar aquelles declaracions", ha puntualitzat.

En aquest punt, el president del tribunal, Àngel Hurtado, ha considerat suficients les explicacions sobre la seva negativa a ratificar les declaracions i Crespo ha respost: "El meu afany de col·laboració em porta a contestar, encara que potser això finalment es pot girar en contra meu pel que estic dient ".

stats