Política 21/10/2017

"El 155 restablirà la convivència a Catalunya": el PSOE i Cs fan pinya amb Rajoy

Rivera diu que Puigdemont ha "menyspreat" el poble de Catalunya

Ara
3 min
Albert Rivera durant la seva intervenció

BarcelonaSuport sense fissures del PSOE –i del PSC– i Ciutadans al govern del PP per aplicar l'article 155 a Catalunya i suspendre'n l'autonomia.

Ciutadans

"Puigdemont ha menyspreat el poble de Catalunya"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que el 155 servirà per "restablir la convivència" i donarà seguretat jurídica a l'economia catalana, després del trasllat de la seu social d'algunes empreses catalanes.

"Puigdemont ha menyspreat el poble de Catalunya", ha dit Rivera, que ha reiterat que "el poble de Catalunya som tots, i sobretot els que volem tornar a votar". El líder de Ciutadans ha dit que l'article 155 permetrà "tornar la veu al poble". "No permetrem que els colpistes liquidin la democràcia", ha dit.

PSOE

"Es preserven les institucions d'autogovern i la màxima expressió és la vigència del Parlament"

El portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, ha defensat que, tot i el cessament del Govern i del seu president, Carles Puigdemont, en aplicació de l'article 155 de la Constitució, l'autogovern a la comunitat segueix vigent i ha animat el dirigent català a convocar "ell mateix les eleccions". "Es preserven les institucions d'autogovern i la màxima expressió és la vigència del Parlament, que encara hi és", ha apuntat el dirigent socialista.

"Qui se salta la legalitat és, en tot cas, qui colpeja la legalitat, mai és a l'inrevés", ha assenyalat Ábalos. Segons la seva opinió, la decisió presa aquest dissabte per l'executiu espanyol és una mesura "excepcional" els propòsits de la qual són "respectar les institucions d'autogovern a Catalunya" i "procedir a l'exercici democràtic que són les eleccions".

El president de Castella-la Manxa i secretari regional del PSOE d'aquesta comunitat autònoma, Emiliano García-Page, s'ha mostrat "orgullós" del seu partit per defensar la Constitució. "És una cita històrica en defensa de la Constitució, i no hi podíem faltar. Em sento orgullós de la posició del meu partit a escala nacional. Vam estar a l'origen de la Constitució i la democràcia. Seguirem defensant-les com hem demostrat en la història del nostre partit", ha dit García-Page al seu compte de Twitter.

PSC

"Convocar eleccions o anar al Senat"

Des del PSC s'han mostrat més prudents i han llançat una última proposta per "evitar el xoc de trens". El primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, ha proposat convocar eleccions de seguida al Parlament o bé anar al Senat per oferir un pacte d'estat per Catalunya.

Després del consell de ministres, i ja amb la bateria de propostes que suspenen l'autonomia de Catalunya, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha insistit en la mateixa idea. "Citem Puigdemont a escollir entre un d'aquests dos camins", ha fet saber Illa. Segons ha dit, el PSC treballarà perquè hi hagi eleccions "al més aviat possible", i que l'ideal seria que fossin convocades per Puigdemont, la qual cosa, si acaba passant, "seria una molt bona notícia".

PP

"Cap govern democràtic pot acceptar que es violi la llei"

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha dit que aplicar l'article 155 de la Constitució busca "tranquil·litzar" la societat catalana davant el Procés. "Cap govern democràtic pot acceptar que es violi la llei sense adoptar mesures", ha dit Zoido a Twitter.

El líder del PP català, Xavier García Albiol, ha celebrat l'aplicació de l'article 155 perquè servirà, entre altres actuacions, per tallar els fons públics a l'ANC i a Òmnium Cultural, i també per impedir que els mitjans de comunicació de la Generalitat siguin "instruments d'agitació independentista".

Albiol s'ha congratulat que Rajoy no hagi posat data per a la celebració d'eleccions i ha afirmat que "pretendre, com volia algun salvapàtries, aplicar el 155 per convocar únicament eleccions no sembla que sigui responsable". A parer seu, les eleccions només es poden celebrar "quan Catalunya estigui, des d'un punt de vista institucional, instal·lada en la normalitat".

stats