Política 22/10/2017

L’aplicació del 155 fa ressonar els fets del Sis d’Octubre

Historiadors veuen similituds entre les dues intervencions estatals

Núria Juanico
3 min
L’aplicació del 155 fa ressonar els fets del Sis d’Octubre

BarcelonaEl tòpic que diu que la història es repeteix es va fer ahir una mica més fort. Per primer cop en la història de la democràcia espanyola, el govern de l’Estat va anunciar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i la consegüent intervenció de la Generalitat de Catalunya. La decisió és inèdita però fa emergir de la memòria històrica altres moments en què l’Estat ha imposat el control de les institucions catalanes.

“En termes estructurals, al llarg de la història el govern espanyol segueix unes pautes de comportament molt semblants quan es veu qüestionat”, afirma l’historiador i professor de la Universitat de Lleida i de la Universitat Oberta de Catalunya, Manel López. Defensa que el moment actual té semblances amb la resposta de l’Estat als fets del Sis d’Octubre, quan Lluís Companys va proclamar l’Estat Català dins la República Federal Espanyola el 1934. “La lògica de fons és la mateixa. Aleshores, com ara, es va intervenir un govern totalment legítim i escollit democràticament pels catalans”, explica López. Amb la detenció i l’empresonament del govern català el 1934, la Generalitat va quedar en mans del coronel Francisco Jiménez Arenas fins que, el gener del 1935, Manuel Portela va ser nomenat governador general de Catalunya. “Van crear una gestora que no havia votat ningú. A l’espera de resoldre la qüestió de qui governarà a Catalunya, tot apunta que ara també hi haurà una autoritat il·legítima que dirigirà les institucions catalanes”, subratlla. Tot i els paral·lelismes, l’historiador destaca que els fets del Sis d’Octubre i l’aplicació del 155 no són processos bessons. “El 1934 les mobilitzacions eren de confrontació i l’escenari era de militarització. Es va suspendre l’Estatut d’Autonomia, dues terceres parts dels ajuntaments van ser cessats i més de 5.000 persones van ser empresonades”, assenyala López.

L’historiador Josep Fontana admet que hi ha connexions entre els dos moments històrics, però també diferències: “El Sis d’Octubre va sorgir d’un enfrontament clar i s’hi va arribar per la força”, en un moment en què “el moviment revolucionari s’estenia per tot Espanya”. Des del seu punt de vista, la resposta del govern espanyol el 1934 “tenia una certa lògica, mentre que ara no hi ha hagut ni violència ni perill”. En una línia semblant, l’historiador Borja de Riquer posa èmfasi en el fet que les intervencions estatals tenen orígens diferents. “La confrontació del 1934 venia d’un conflicte en la política espanyola i posava en perill la República. El contenciós actual ve de la decisió del Tribunal Constitucional de retallar l’Estatut i del rebuig sistemàtic de les peticions catalanes des del govern espanyol”, diu De Riquer. Ara bé, l’historiador sí que veu comparable la imposició de càrrecs de l’Estat per controlar la Generalitat. “Amb el president i els consellers empresonats es va posar un govern titella a Catalunya. Aquella intervenció en l’administració catalana s’assembla molt a l’actual”, exposa.

La dissolució de la Mancomunitat

Si bé l’actuació del govern espanyol sobre les institucions catalanes el 1934 és la més anàloga i pròxima a l’aplicació del 155, no és l’única intervenció estatal que ha eliminat les competències catalanes al llarg de la història. El 1925 Primo de Rivera va fer un moviment equiparable dissolent la Mancomunitat de Catalunya perquè, segons el dictador, la institució “ajudava a desfer la gran obra d’unitat nacional” i va eliminar tots els símbols públics del catalanisme. Ho va fer utilitzant el poder aconseguit amb el cop d’estat del 1923, “una conjuntura política diferent de l’actual que feia que la dissolució de la Mancomunitat fos previsible”, indica de Riquer.

Els historiadors insisteixen que cal salvar distàncies per comparar els fets i recorden que el passat va ser més fosc, però tot plegat no els porta a esperar un futur lluminós. “L’aplicació del 155 és un cop molt dur. És difícil pensar que tot tornarà a la normalitat”, vaticina Fontana. De Riquer tampoc hi veu una sortida fàcil: “La decisió anunciada ahir agreuja el problema. L’única solució és decidir democràticament en un referèndum que ha d’arribar tard o d’hora”.

stats