Política 23/10/2017

La Comissió per al Diàleg rebutja el 155 i posa sobre la taula la possibilitat de convocar eleccions

La degana de l'ICAB demana a Puigdemont i Rajoy que renunciïn a decisions "unilaterals"

Laia Vicens
2 min
Pla general dels representants de les entitats que formen part de la comissió de mediació

BarcelonaLa Comissió per al Diàleg, la Mediació i la Conciliació té clar, com el seu nom indica, que la via per solucionar el conflicte català és dialogant. Però això no passarà, asseguren, si no s'abandonen les "posicions extremes" que, denuncien, estan mantenint els governs català i espanyol. En un acte al paranimf de la UB, aquesta nova plataforma formada per representants sindicals, patronals, universitats i col·legis professionals ha apuntat que dues possibles sortides al conflicte poden ser unes eleccions o una reforma constitucional. Així ho ha dit el rector de la UB, Joan Elías, en la lectura del manifest fundacional, que també ha servit per expressar el seu "suport absolut" a les institucions catalanes i a la "defensa de l'autogovern" davant l'aplicació de l'article 155.

Elías ha reivindicat el diàleg com l'instrument per "obrir un camí de futur" i garantir la "pau social" i la convivència a Catalunya. "Esperem que totes dues parts cedeixin i sigui possible reconstruir els ponts trencats. Encara hi som a temps", ha conclòs el rector.

De fet, en l'acte s'han sentit diverses intervencions reclamant generositat a totes dues parts. Han debatut els catedràtics de dret Esther Giménez-Salinas i Francesc Xavier Moreno; l'ex director general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza, i la periodista Milagros Pérez Oliva. A grans trets, han fet una crida a no posar terminis al diàleg i a canviar els interlocutors del conflicte, perquè els que hi ha ara hi estan massa "implicats emocionalment". Segons han apuntat, uns nous portaveus podrien aconseguir fer desescalar la tensió entre Catalunya i l'Estat i preservar la convivència i la cohesió social a Catalunya.

Tots quatre han dit que, malgrat que pugui semblar estrany tenint en compte el clima actual, encara hi ha temps per al diàleg. "És una qüestió de voluntat", ha dit Moreno, unes paraules molt semblants a les de Mayor Zaragoza, que ha dit que l'aplicació del 155 s'evitaria reformant la Constitució o convocant noves eleccions. Segons ell, "hi ha impossibles que es poden convertir en possibles", sempre que aquestes converses s'afrontin "sense apriorismes". A banda de no tenir premisses prèvies, Giménez-Salinas també ha apuntat a altres requisits per dialogar, com el temps, la confidencialitat i el respecte. Pérez Oliva ha admès que no és gaire "optimista" en el marge que hi ha per al diàleg. Així, ha demanat abandonar les "paraules bèl·liques" i tenir en compte el "principi de realitat", que estableix que cap de les dues parts té prou força per imposar-se.

En acabar el debat, la degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay, filla de l'exvicepresident del TC Eugeni Gay, ha reclamat al govern català i espanyol que "reflexionin de manera serena" i que no prenguin decisions "unilaterals". La degana del col·legi d'advocats ha rebutjat el 155 i ha proposat designar mediadors jurídics externs que plantegin solucions per posar fi al conflicte.

La comissió estava formada primer pel Col·legi d'Advocats i d'Economistes; els sindicats UGT i CCOO; la UB i la UAB; Pimec; la Cambra de Comerç, i l'Associació per a les Nacions Unides, però s'hi han acabat sumant 150 col·legis i entitats.

stats