Internacional 13/06/2016

Un centenar d'entitats convoquen una manifestació a Barcelona en solidaritat amb els refugiats

Es mobilitzaran el 19 de juny amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades

Ara
2 min
Les entitats han celebrat avui una roda de premsa a la platja de la Barceloneta.

BarcelonaAmb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, un centenar de catalans s'han unit per convocar una gran manifestació a Barcelona amb el lema "Obriu fronteres, volem acollir". Entitats veïnals, sindicals, solidàries i d'acollida volen denunciar "la irresponsabilitat, la negligència i l'hostilitat dels representants polítics de l'estat espanyol i de la resta dels estats europeus davant l'èxode de persones desplaçades que cerquen un lloc segur". La protesta està prevista aquest diumenge, 19 de juny, a les sis de la tarda, a la plaça Universitat .

Fronteres exteriors i interiors

"El Mediterrani s'ha convertit en una fossa comuna perquè els estats europeus impedeixen la lliure circulació i no volen aplicar les vies d'accés legals i segures que ja existeixen. La UE i els estats membres són còmplices de les morts al Mediterrani", ha denunciat Toni Borrell, de la plataforma Stop Mare Mortum. "L'estat espanyol és responsable a la frontera sud a Ceuta i Melilla, l'únic de la UE en territori africà", ha afegit, i ha criticat també les "fronteres interiors", com els centres d'internament d'estrangers (CIE). Precisament el govern espanyol ha anunciat la reobertura del CIE de la Zona Franca dijous que ve, una decisió que, com ha recordat Borrell, "va contra la voluntat de la societat civil i les institucions catalanes".

"Volem denunciar que els governs europeus i la UE estan vulnerant la Convenció de Ginebra i les seves pròpies lleis d'asil. La gent mor al Mediterrani perquè els governs vulneren la llei", ha apuntat Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, i ha afegit: "Ara que hi ha consciència ciutadana és el moment de fer una manifestació multitudinària que mostri el rebuig de la societat a polítiques contràries als drets humans com és el dret d'asil".

Les entitats volen remarcar, a través d'aquesta manifestació, la seva solidaritat als pobles que pateixen la guerra: "El poble sirià pateix una guerra civil des de fa cinc anys i la resposta europea ha estat irresponsable i indigna de països que es reclamen dels drets humans", ha declarat Josep Lluís del Alcazar, del Comitè de Solidaritat amb el Poble Sirià. "Recordem també que a Síria hi ha més de vuit milions de refugiats interns i denunciem la crueltat del règim, de Rússia, dels EUA i de Daeix en contra del poble sirià", ha subratllat.

Memòria històrica

Una situació que no desconeixen els mateixos catalans, com ha recordat Natàlia Esteve, vicepresidenta de la Assemblea Nacional Catalana: "El poble català és un poble d'arrels mediterrànies que s'ha construït amb la migració. Som una societat que també ha patit l'exili als camps de refugiats". I afegeix: "Catalunya vol parlar amb veu pròpia a Europa i al món per defensar el respecte als drets humans".

Desallotjament d'Eko

Davant la notícia aquest matí del desallotjament del camp informal d'Eko Station, prop d'Idomeni, a Grècia, Marta Llopart, voluntària de les brigades catalanes, ha explicat que han fet fora els voluntaris a la força quan s'estaven acomiadant dels refugiats. El desallotjament ha començat a les cinc de la matinada. "Els volen invisibilitzar portant-los a camps militars, on viuen en pèssimes condicions". I ha afegit: "Veiem que hi ha ciutadania de primera i de segona, la que pot venir de turisme a Barcelona i la que que mor a les fronteres europees".

stats