06/09/2011

Revolta a la Lliga contra El Barça i el Madrid

3 min
Revolta a la Lliga contra El Barça i el Madrid

BARCELONA.Després de veure com una vaga convocada pels futbolistes obligava la LFP a ajornar la primera jornada de Lliga, una nova amenaça cau sobre la lliga espanyola de futbol. José María del Nido, president del Sevilla, lidera una revolta de 18 dels 20 equips de la categoria, molestos per la manera com es reparteixen els drets televisius. Segons molts d'aquests clubs, aquesta manera de repartir els ingressos seria clau per entendre la superioritat esportiva del Barça i el Reial Madrid.

Segons va informar ahir Punto Radio, José María del Nido ha convocat una reunió d'urgència dijous a la llotja de l'estadi Sánchez Pizjuán en què ha convidat representants de 17 clubs de Primera Divisió. És a dir, tots excepte el Barça i el Reial Madrid. Del Nido, que ha convocat diferents presidents o directors generals, sap que el punt clau de la reunió serà parlar sobre com es poden trobar solucions que obliguin la Lliga de Futbol Professional (LFP) a renegociar el repartiment dels drets televisius. En representació de l'Espanyol hi anirà el conseller delegat Joan Collet. El club blanc-i-blau, de fet, ha estat juntament amb els altres del grup conegut com a G-6 dels més actius a l'hora d'intentar trobar solucions a una situació que considera injusta en comparació a la manera de repartir els drets en altres lligues. El grup del G-6 està format per l'Espanyol, el Sevilla, el Vila-real, el Saragossa, la Reial Societat i l'Athletic Club.

Del Nido ha confirmat a diferents fonts que tots els clubs s'han compromès inicialment a ser dijous a l'estadi del Sevilla i que hi ha força unitat entre ells. A part de fer front comú quan toqui negociar, els clubs posaran a debat diferents mesures, que podrien arribar a extrems com presentar equips formats per juvenils quan toqui jugar contra el Barça i el Madrid. Aquesta, però, seria una mesura extrema a la qual molts equips no volen arribar. Des de l'Espanyol, de fet, es reconeix que hi ha un front comú, però no hi ha gaire optimisme de cara a aconseguir solucions ràpides.

La LFP no ha estat convidada a la reunió i de fet se n'ha assabentat per altres fonts, cosa que va provocar ahir un gran enrenou de trucades. Tant José Luis Astiazarán, president de la LFP, com el seu predecessor en el càrrec, Javier Tebas, van demanar a directius del Reial Madrid que gestionessin personalment la situació parlant amb altres clubs per intentar trencar un front unit que podria fer molt de mal a una LFP que viu uns mesos no aptes per a cardíacs. El Barça, per la seva banda, ha preferit quedar-se en silenci i esperar veure què passa aquest dijous, sense fer cap comunicat públic respecte d'això.

La intenció d'aquests 18 clubs és aconseguir renegociar els drets televisius abans que acabi l'actual contracte, vigent fins a la temporada 2013/14. L'actual contracte es va pactar a finals de l'any 2010, quan el Barça i el Madrid van acceptar passar de rebre entre tots dos el 47% dels diners obtinguts pels drets a rebre'n el 34%. Un any després aquest contracte ja és qüestionat, en part per clubs que estan en concurs de creditors o pateixen per pagar els sous. Clubs que aspiren a tenir un nou contracte ja aquesta temporada, inspirat en el model anglès, en què només 24 milions separen el club que cobra menys (el Blackpool, 44) del que cobra més (el United, que en guanya 68). Del Nido ha parlat de demanar un contracte únic per a tots els clubs, però l'objectiu és intentar aconseguir millores, siguin les que siguin, posant contra la paret una LFP que pateix davant la perspectiva de rebre un nou cop a la seva imatge, després d'aquell provocat per la vaga de futbolistes.

Del Nido no està sol

Del Nido ja fa anys que lidera una croada per aconseguir un repartiment diferent dels drets televisius, però aquest estiu ha anat més lluny que mai definint la Lliga com una competició "prostituïda" i la "porqueria més gran del món". A diferència d'altres cops, però, Del Nido ha vist com la majoria de presidents li fan costat. La superioritat sobre la gespa dels dos clubs que sempre han dominat la competició (Barça i Madrid) i els problemes econòmics de moltes entitats han fet que molts equips se sumin a la causa del Sevilla. Començant per l'Espanyol o Fernando Roig, del Vila-real, que diu: "Així matem el futbol espanyol. Si em doneu durant quatre o cinc anys els diners que rep el Barça de les televisions ja veurem si puc fer un equip que estigui a la seva altura".

stats