TURISME DE GATERA
Dossier 03/09/2017

David Servera: “Vivim un descontrol total per culpa d’un turisme molt incívic”

Xavier Serrano
3 min
David Servera.

PalmaEls veïns propers a les àrees on es potencia el turisme de gatera pateixen els danys col·laterals d’un negoci que per a alguns és molt lucratiu. David Servera és el president de l’Associació de Veïns Amics de s’Arenal, al terme municipal de Llucmajor. Ens explica en primera persona l’impacte d’un fenomen que s’ha disparat durant els darrers anys.

L’increment de turistes ha suposat més incidents?

És cert que enguany han vingut més turistes que altres anys. No estic en contra del turisme, però sí dels turistes incívics. Aquí tenim molts problemes relacionats amb això perquè el model turístic s’enfoca a la festa i l’alcoholisme.

Els nous turistes es concentren en els mateixos carrers destinats al consum d’alcohol barat?

Sí, però el problema va més enllà. També tenim hotels amb ofertes de tot inclòs, on els turistes beuen tant com volen. Hi ha discoteques que fan una hora de barra lliure perquè la gent hi quedi. Pel carrer es consumeixen moltes begues alcohòliques comprades a bars, botigues i supermercats. Després camines per s’Arenal un dia qualsevol i trobes llaunes de cervesa, botelles de vodka... Fins i tot és molt normal veure turistes dormint la mona. Fa anys que vivim aquesta situació, però darrerament ha tornat més extrema.

A què us referiu exactament quan parlau d’incivisme?

És molt comú que els turistes llancin objectes des dels hotels, que et trenquin la lluneta i els miralls del cotxe, també hi ha crits de matinada i baralles... Aquestes escenes són totalment normals i habituals. Vivim un descontrol total provocat per un turisme molt incívic.

Vós o alguna persona propera n’heu viscut algun cas?

A mi m’han tirat botelles des d’un hotel proper a casa meva. Fa dos anys també vaig denunciar uns turistes que varen sortir despullats al carrer i varen començar a fer veure que es masturbaven. Arriba un moment que aquests episodis són tan habituals que ja oblides quantes coses t’han passat, perquè aquí passa de tot. Un altre dia, una companya de l’associació anava caminant pel carrer amb la seva filla de setze anys quan dos turistes la varen empènyer, la varen fer caure en terra i varen partir rient-se’n. Això va succeir de dia! Cada vegada hi ha menys diferència entre el dia i la nit.

S’ha de regular l’oferta alcohòlica dels locals?

A Llucmajor no tenim discoteques, perquè són a la zona de Palma, però patim els efectes de l’alcohol quan tornen els turistes. S’ha de regular el tipus d’oferta alcohòlica. S’ha de posar fi a la venda d’alcohol al carrer, també les ofertes de tot inclòs als hotels, que només hauria de ser de refrescos i menjar. El control ha d’augmentar pertot arreu.

El control policial és suficient?

La policia es queixa de la manca d’efectius. Imagín que deu ser cert, però creim que podria controlar millor la situació, i el problema, en part, és d’actitud. Actualment hi ha un conflicte laboral obert entre la policia i l’Administració i em tem que això podria influir-hi. La darrera ordenança cívica ens havia d’ajudar a controlar el consum d’alcohol, els horaris de tancament i els enrenous, però no està tenint efecte.

Hi ha mesos especialment dolents?

El moment més crític és al juny, quan venen estudiants espanyols de viatge de final d’estudis. Són menors d’edat, d’entre 16 i 18 anys, que venen amb l’autorització signada dels pares i sense cap persona que els controli o es responsabilitzi de les seves accions. N’arriben milers, és un malson per nosaltres. No pots sortir al terrat sense que et tirin coses, et cantin o t’insultin. No és una situació difícil d’imaginar quan ajuntes en una habitació cinc joves de 18 anys –o menys–, amb un tot inclòs o accés a alcohol barat. Saps que tindràs problemes. És cert que hi ha hotels que aposten per un turisme familiar, però és difícil consolidar-lo si al davant tens joves engatats. Demanam tornar al turisme familiar i això és molt difícil si els hotelers no hi col·laboren.

Quina resposta rebeu dels polítics?

Els queda tot molt lluny. A Llucmajor hi ha 21 regidors, cap d’ells viu a s’Arenal –també dubt que els hotelers ho facin–. Ells no pateixen què és no poder dormir, l’enrenou ni el vandalisme. A s’Arenal ens sentim abandonats pels polítics i pel sector hoteler. N’hi ha de seriosos, però d’altres duen grups conflictius per omplir i fer doblers ràpid.

Es destinen els recursos suficients per controlar la situació?

Molts doblers s’han pressupostat per ser destinats a la Platja de Palma i a s’Arenal, però finalment s’han acabat desviant a un altre lloc. El problema és que suposem el 40% o el 50% de l’economia del municipi, però electoralment es vota molt poc a s’Arenal. Segurament, els polítics cerquen enviar els doblers on hi ha els vots. La policia i els polítics poden i han de fer més.

stats