PROPOSTA CULTURAL
Cultura 05/12/2016

El jazz aterra a Porreres amb The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble

Més música, teatre, xerrades, circ, espectacles familiars, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

Reinier Baas i The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble / Alternatilla Jazz

Auditori Municipal de Porreres (carrer d’en Cerdà, 12) / Dia 6 a les 20.30 h
Reinier Baas i The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble.

El guitarrista i compositor Reinier Baas (1985, Hilversum, Holanda) és un de les més destacades i joves figures de l’escena jazz holandesa actual. Des del 2010 lidera la formació The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. Aquest quintet el completen els saxofonistes Ben van Gelder i Maarten Hogenhuis, al costat del bateria Mark Schilders i el baixista Sean Fasciani. El quintet cerca unificar la música alternativa independent amb la música clàssica contemporània, el jazz i la música d’improvisació.

Bartomeu Veny / Música

Catedral (plaça de l’Almoina, s/n. Palma) / Dia 6 a les 12 h
L'orgue imponent de la Seu de Mallorca.

Cada primer dimarts de mes, la Seu apuja el teló per als amants de la música clàssica i la música interpretada amb orgue. Bartomeu Veny, organista titular de la catedral, s’asseu al davant del magnífic instrument (que disposa de quatre teclats manuals de 56 notes i un pedal de tres) per oferir al públic assistent un concert de mitja hora, a partir d’un repertori de música clàssica prèviament seleccionat. Gratuït.

Salvador Martí / Música

Església parroquial d’Artà (carrer de les Figueretes, 3. Artà) / Dia 6 a les 11.30 h
Església parroquial d’Artà.

Com cada dimarts, aquest centre de culte es converteix en un escenari excepcional per a la sèrie de petits concerts d’orgue, d’uns 60 minuts de duració, a càrrec de l’organista titular de la parròquia, Salvador Martí. Entre el repertori de peces programades, n’hi ha de compositors clàssics tan importants com Bach, Pachelbel, Mozart i Händel, entre d’altres.

‘La dolce vita’ / Música

Teatre de Capdepera (carrer del Col·legi, 18) / Dia 6 a les 19 h
‘La dolce vita’.

Emissió de ‘La dolce vita’ des del Lincoln Center de Nova York. La música dels clàssics del cinema italià com ‘Cinema Paradiso’, ‘Amarcord’, ‘La dolce vida’, entre d’altres, són interpretats per la Filharmònica de Nova York i cantats per la reconeguda soprano Renée Fleming i el vocalista Josh Groban en un concert inoblidable.

‘En clau de violí’ / Música

Club Pollença (plaça Major, 10) / Dia 6 a les 19 h
‘En clau de violí’.

Emmarcat dins del Cicle Cultura en Xarxa del Consell de Mallorca, el violinista José M. Álvarez protagonitza aquest recital de violí en què interpretarà obres des de Bach fins als nostres dies.

‘La guerra a casa. Mallorca - 80 anys després’ / Xerrada

Sala SAIM (Miquel Servet, 10. Manacor) / Dia 6 a les 18 h
‘La guerra a casa. Mallorca - 80 anys després’.

El col·lectiu de joves manacorins Xítxeros amb empenta ha prepara un programa d'actes cultural per realitzar durant aquest mes de desembre amb el títol de ‘La guerra a casa. Mallorca, 80 anys després’. Entre d'altres activitats, han organitzat per a aquest dimarts una taula rodona amb historiadors i escriptors que han treballat sobre aquest tema, com són Antoni Tugores, Jaume Miró i Tomeu Garí.

‘Pánico’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / 20.30 h
‘Pánico’.

La companyia Tarambana Teatro de Madrid presenta ‘Pánico’. Pànic: adjectiu referent al déu Pan, semidéu dels pastors i ramats, déu de la fertilitat masculina desenfrenada i la naturalesa salvatge. Es diu també de la por extremada o terror produït per l’amenaça d’un perill imminent, i que sovint és col·lectiu i contagiós. Què passa a l’home quan entra en Pànic? És per ventura evitable? Tres éssers humans col·locats en un món on la pròpia existència està lligada a un pànic generat per la seva pròpia capacitat de percebre la seva existència efímera, la seva fi. Només queda lliurar-se a la disbauxa del déu Pan. Aquest projecte neix com a continuació a ‘Kaos Relatiu’, l’anterior projecte de la companyia Tarambana, aprofundint en l’existencialisme absurd i relatiu que ens fa el que som com a espècie.

‘El viatge de la Tris’ / Musical infantil

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / 17 h
‘El viatge de la Tris’.

La vida de Mendoza lligada a una antiga i vella biblioteca, la qual haurà d’abandonar aviat per la seva imminent jubilació, n’és el protagonista. La seva passió per la lectura i els seus amenaçats records aportaran amb humor aventures amb pirates inspectors i princeses. És un musical infantil en què realitat i ficció apareixen davant l’espectador de manera divertida, on el que és real i no real porten els assistents de viatge per llocs insospitats, on les emocions fluiran de manera càlida i màgica mitjançant els característics personatges i la seva història.

‘Un tramvia anomenat desig’ / Teatre

Auditori de Peguera (carrer Mil Pins, 17. Calvià) / 19.30 h
‘Un tramvia anomenat desig’.

Adaptació de l’obra de Tennesse Williams, del director Sergi Baos amb Alexandra Palomo, Marga López, Rodo Gener i Joan Manel Vadell. Blanche i Stella Dubois són dues germanes que pertanyen a una rància i arruïnada família meridional dels Estats Units. Blanche, una dona tèrbola i decadent que viu ancorada en el passat, visita la seva germana a Nova Orleans. Stella, jovial i enamorada del seu marit rude i violent, Stanley, li obre les portes de casa seva. Malgrat la seva actitud melindrosa i arrogant, Blanche és un esperit esquerdat que arrossega un passat turmentós. La seva inestable conducta provoca conflictes que alteren la vida de la jove parella.

'Atraco a las tres' / Teatre

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 6 a les 19 h
‘Atraco a las tres’.

El guió que Pedro Masó va elaborar per a la mítica pel·lícula del cinema espanyol puja a dalt de l'escenari de la mà de Carlos Pardo, que hi ha afegit l'espectacle musical i n'ha subratllat la vis còmica. Així i tot, l'autor en respecta el guió original i el dota de més ritme. 25 euros.

‘Vol a 3’ / Circ

Auditori Ferreries (avinguda de Son Morera, 1) / 12 h
‘Vol a 3’.

Nova companyia de Circ Contemporani (Mallorca – Madrid) on es barreja l'antigravetat dels aeris, les ombres, el clown i els malabars. Espectacle en format performança d'alt nivell tècnic i visual per a tota la família.

‘Carilló’ / Espectacle familiar

Plaça de la Catedral (Ciutadella) / 18.30 h
‘Carilló’.

Espectacle familiar a càrrec de la companyia La Tal. Ding, dong, ding, dong…

Sona la música de carilló, els engranatges es comencen a moure. Tic-tac, tic-tac… Ha arribat l’hora. L’escenari s’omple de personatges que expliquen les seves històries de cavallers, pallassos, baralles, passions. La m’agia surt de dins d’aquest rellotge gegant inundant racons de places i carrers. L’originalitat de Carilló fa que la gent aturi el seu pas per veure en funcionament aquest gran rellotge que pretén robar el temps.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer
'Immersió'.

LLuc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’ / Exposició

Casal Cas Metge Cifre (carrer Palmer, 31. Inca) / Fins a l'11 de desembre
Cartell de l'exposició 'MIL DIMONIS. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca'

L’exposició, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. La mostra ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf ‘freelance’ que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats