12/10/2016

El Quixot, l’obsessió per la lectura i un país que és “una nació-llibre”

4 min
Ada Colau i Carles Puigdemont van ser a la inauguració del Liber amb el secretari d’estat de Cultura, José M. Lassalle, l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i els gremis sectorials.

Barcelona“Vivim temps incerts i situacions complicades, però els països que més prosperen no només econòmicament sinó també socialment són els que tenen un bon nivell de lectura”, recordava ahir Daniel Fernández, president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, en el discurs inaugural de la 34a edició de la fira Liber, que obre les portes d’avui fins divendres al recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona. “A Espanya els índexs encara estan lluny dels països europeus veïns. El Pla Integral de Foment de la Lectura que hem presentat al govern vol arribar a un gran pacte per l’educació per tornar a situar el llibre al centre de la cultura i l’oci”.

Segons l’últim informe d’hàbits de lectura del Centre d’Investigacions Sociològiques, encara hi ha un 42% d’espanyols que no s’acosten a cap llibre al llarg de l’any. Així i tot, el sector editorial del país és “el cinquè més important del món i és la indústria cultural que més factura a Espanya”, amb un volum de negoci que ronda el 0,7% del PIB. Fernández parlava observat de molt a prop pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, les alcaldesses de Barcelona i l’Hospitalet, Ada Colau i Núria Marín -que va recordar que la nit de Santa Llúcia d’Òmnium Cultural se celebrarà a la seva ciutat-, i el secretari d’estat de Cultura, José María Lasalle.

La doble capitalitat de Barcelona

“Estimem el món del llibre, per això som aquí -deia Colau-. Barcelona és una ciutat literària en construcció permanent i actualment té l’honor de formar part de la xarxa de ciutats literàries de la Unesco. Tenim una llarga història editorial des que el Quixot s’hi va imprimir. Som capital del llibre en català, però també del llibre en castellà i un pont amb Llatinoamèrica”.

Puigdemont va ser encara més entusiasta que l’alcaldessa de Barcelona: “Catalunya és una nació-llibre. Hi ha una actitud gairebé reverencial cap a ell. Josep Pla, un escriptor català que segurament coneixen, pujava al Pedró de Pals, assenyalava la plana de l’Empordà i deia: «Tot aquest país l’han fet notaris». Aquesta afirmació s’ha de corregir. Hauríem de dir que, des de la mort de Ramon Llull ara fa 700 anys, aquest país l’han fet els llibres”. El president Puigdemont va mirar també cap al present i futur català: “La lectura és un element que ha d’obsessionar les repúbliques modernes. El llibre és el millor ascensor social, el més assequible i el més eficaç. És per això que ha d’ocupar un paper central en el país que volem ser”.

Des de fa 34 anys Liber se celebra un any a Barcelona i un altre a Madrid. Amb un pressupost de 800.000 euros, la fira pot arribar a moure 100 milions d’euros de volum de negoci en només tres dies, en un espai de 3.250 metres quadrats. Enguany comptarà amb 346 expositors de deu països i 500 compradors i prescriptors professionals que vénen de llocs com l’Amèrica Llatina, però també del Japó o la Xina: un dels principals eixos de la fira és l’exportació del llibre en llengua espanyola, i a Liber es tanca un terç de la facturació anual en aquesta porció del negoci.

“És una fira plenament consolidada, tot i que en els temps que corren ningú té el futur assegurat”, comentava Daniel Fernández durant la presentació. Si fa dos anys la fira va fer un intent d’obrir-se al lector corrent, el Liber 2016 torna a ser un esdeveniment pensat per als professionals d’un sector que ha experimentat un retrocés en la facturació del 30,8 % des de l’any 2008. “Tot i la davallada, el sector va facturar 2.257 milions d’euros el 2015, un 2,8% més que en l’exercici anterior -recordava-. El sector editorial ha sortit del pou: hem passat d’una certa recuperació a una recuperació certa. És possible que acabem l’any una mica millor que el 2015”.

Optimisme moderat

Una enquesta encarregada per la Federació de Gremis d’Editors Espanyols donava com a resultat que, a data del 31 de juliol del 2016, l’increment de vendes es trobaria entre el 3% i el 4%. “El moderat optimisme que vivim es deu a diverses raons -apuntava Fernández-. D’una banda, hi ha hagut un augment significatiu de vendes de llibre de text. De l’altra, ja no hi ha tancaments tan freqüents de llibreries com havia passat el 2013 i el 2014. Fins i tot han aparegut nous establiments, alguns d’ells especialitzats”. Ara mateix les llibreries i cadenes de llibreries continuen sent els principals canals de distribució: representen el 52,6% del total de la facturació anual.

Una mostra dels canvis que està experimentant el món de l’edició és que per primera vegada, tot i les friccions, Amazon tindrà estand a Liber. “Hi ha nous jugadors al sector, com Amazon, Apple i Google -reconeixia Fernández-. És una bona notícia que Amazon estigui present en un saló professional com Liber”. L’evolució del llibre digital, que actualment representa un 5% de la facturació a l’Estat, serà un dels eixos de les jornades professionals que tindran lloc a la fira -que també és “un congrés”, en paraules de Fernández- i que convocaran 85 actes en els quals participaran més de 150 especialistes.

stats